Kaverille kylään vaan minne pysäköit auton

Lempäälässä on havahduttu ennen olemattomaan ongelmaan. Monin paikoin kunnasta ei löydy autolle enää pysäköintipaikkaa.

Hyvä esimerkki on Lempäälän uudehko tornitalo, jonka pihasta löytyy isohkolla rahalla lunastettavia parkkipaikkoja talon asukkaille, mutta ei yhtäkään vieraspaikkaa. Kuljussa Kiimakallion alueella on nyt puolestaan kunnan asettama aluepysäköintikielto eikä siellä ole mahdollisuutta pysäköidä niin ikään kapeiden katujen varteen.

Parkkipaikkojen puutetta ihmetellään sitten jälkikäteen ikään kuin se olisi jokin yllätys. Ongelma ei ole syntynyt tyhjästä. Jo suunnitteluvaiheessa tiedetään hyvin, kuinka monta asuntoa tontille tulee ja mikä on pysäköintitarve. Kun vieraspaikkoja ei ole, luvassa on ongelmia. Aniharvoin paikkoja voidaan tehdä lisää, sillä tonteilla ei ole turhaa tilaa. Rakentaja haluaa luonnollisesti maksimoida voitot ja käyttää maan mahdollisimman tehokkaasti.

Pysäköintipaikkojen vähentäminen nähdään myös keinona ohjata tai pakottaa ihmisiä suosimaan julkista liikennettä.
Samalla on kuitenkin unohtunut se, että pysäköintipaikkoja tarvitaan myös  muun muassa kasvavan pakettiliikenteen sekä hoiva- ja muiden palvelujen vuoksi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?