Hannu Salonpää: Jo riittää roskaaminen!

Hannu Salonpää.

Pidän itseäni hitaasti kiihtyvänä ihmisenä, mutta nyt on pakko tehdä myönnytys ja todeta, että yltiöpäinen roskaaminen saa pulssini nousemaan.

Roskaaminen on sanktioitua toimintaa. Suomen rikoslaissa nimittäin säädetään ympäristön turmelemisesta ja roskaamisesta, joka on rangaistava teko, mikäli se täyttää lain säätämät edellytykset. Roskaamisessa on useimmiten kyse tahallaan tai huolimattomuudella ympäristöön päästetystä tai jätetystä esineestä, aineesta tai muusta vastaavasta ympäristön pilaamisesta.

Viime aikojen uutisoinnista voisi päätellä, että roskaamisesta on tullut jopa kansan huvi, jolla ei näytä olevan äärtä eikä laitaa. Roskaamisesta syytetään usein lapsia ja nuoria, mutta todelliset ja härskit roskaajat löytyvät  aikuisista ihmisistä. Vai mitä sanotte siitä, että aivan tavallisen tien poskessa olevalle levähdyspaikalle voidaan

kiikuttaa huonekaluista kylmälaitteisiin. Ei ole muuten lasten ja tuskin nuortenkaan työtä! En tiedä kuinka moni on tällaisen näkymän kohdannut. Minä olen, ja  kyllä se minua ainakin kylmäsi. Jääköön paikkakunta nyt kertomatta, mutta eteläiseen Suomeen se sijoittuu.

On hyvä, että roskaamiseen puututaan monella muotoa. Median uutisointi epäilemättä suitsii joita kuita, mutta näyttää siltä, että toistuvalle valistamiselle riittää silti sijaa. Oma paikallislehtemme on sanoin ja kuvin tuonut roskaamisen esiin. Taannoinen Moro kertoi tamperelaisen Karoliina Blackburnin tekemästä roskakampanjasta. Ansiokkaasta lehtijutusta on pakko nostaa yksi kohta tikun nokkaan. Nimittäin tupakantumpit. Moniko tietää, että siinä paikassa, mihin natsat ovat lionneet, ei enää kasva mikään. Ja niitä natsoja riittää…  Roskaajat puolustelevat yleensä tekojaan, ettei ole roskiksia tai ne ovat liian pieniä tai täynnä. Laihaa legendaa. Kyse on piittaamattomuudesta. Aina löytyy jostakin roskis ja ellei löydy, ottakoon kukin jätöksensä mukaan.

Roskaamisesta on kyse myös niistä kymmenistä ellei sadoista purukumiläiskistä, jotka jostakin kumman syystä ilmestyvät juuri ruokakauppojen edustoille asvalttiin. Ilmeisesti kauppaan menijät ampuvat purkan suustaan viime hetkellä tai viimeistään kaupasta palatessaan. Oli miten oli, mutta purukumin voisi kyllä laittaa roskikseen.

Eiköhän jokainen aloiteta roskakampanja. Pienillä teoilla suuria tuloksia.

 

Hannu Salonpää