Kommentti: Laiskottaa, ja siksi ympäristö ei kestä kulutustamme

Vesilahtelaiset kutsuttiin hiljattain Tikan perheen pellolle keräämään herneitä, jotta herneet saataisiin hyödynnettyä sellaisinaan. Vaikka viljelyssä keräämättömät herneet eivät synnytäkään hävikkiä, tempaus osoitti hyvää esimerkkiä.

Ruokahävikin syntyminen johtuu usein viitseliäisyyden ja keittiötaitojen heikkenemisestä, suunnittelemattomuudesta ja arjen muutoksista, kertoo Luonnonvarakeskus Luke.

Tunnistan itsessäni erityisesti viitseliäisyyden puutteen. Lohdukseni ja myös harmikseni Luke kertoo, etten ole laiska yksin.

Yritän jatkuvasti opetella vähentämään hävikkiäni. Silti ruokaa menee joskus vieläkin hukkaan, vaikka se olisi ollut vältettävissä.

Siksi joudun toisinaan kamppailemaan sen kanssa, minimoinko hävikin vai maksimoinko oman mukavuuteni – ja laiskuuteni. Hävikin vähentäminen nimittäin vaatii sen, että suunnittelen ostokseni tarkemmin ja syön myös sitä, mitä ei välttämättä tekisi mieli.

Ruokahävikki kuormittaa ympäristöä, eivätkä laiskat valintani ole ainakaan kestäviä. Mutta mitä hävikille voidaan tehdä, jos ongelmana ei olekaan tiedon puute vaan ihmisen välinpitämättömyys?

Vesilahtelaisen pellon omistaja sai kuitenkin huomata, että ihmiset ovat valmiita uusiin ratkaisuihin. Minä taas opin sen, että myös se kärsineen näköinen herne maistui oikein hyvältä.

 

Lue lisää:

Someilmoitus kutsui poimimaan herneitä Vesilahdessa – ”Tämä oli hauska kokeilu”

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?