Sydämellinen traktori nähtiin viime vuonna yli 30 perinnetapahtumassa ympäri Suomea – Lauantaina sitä pääsi ihastelemaan Narvassa

Martti Ronkainen (vas.), Jani Siltala ja Anne Ronkainen ovat rakentaneet yhteistyössä vaaleanpunaisen traktorin, joka on koottu kahdesta huonokuntoisesta Valmetista. –Tässä on Volkswagen Polon 1,9-litrainen dieselmoottori ja se on noin 20 senttiä matalampi kuin Valmet 20 –merkkiset traktorit yleensä.Kuva: Kari Pusa.

Hytittömien trakotoreiden kokoontumisajoihin Narvassa osallistui tänä vuonna yli kaksinkertainen määrä traktoreita edellisvuoteen verrattuna. Myös yleisö oli löytänyt tapahtuman ja parkkipaikaksi varattu pelto oli autoja täynnä.

– Olin täällä myös viime vuonna, eikä täällä silloin ollut läheskään tällaista väkimäärää, kertoi tapahtumaan osallistunut Seppo Suonsivu.

Hän oli saapunut paikalle poikansa Timon ja heidän kolmen traktorinsa kanssa. Ensi vuonna tapahtuma järjestetäänkin Suonsivujen pellolla noin kolmen kilometrin päässä Narvan kylältä.

– Silloin on lyhyt matka tapahtumapaikalle, isä ja poika naurahtivat.

Maanviljelijä Timo Suonsivu toimii ensi vuonna hytittömien traktoreiden kokoontumisajojen isäntänä. –Tarkka osoite on Punkalaitumentie 230, Suonsivu kertoi. Kuva: Kari Pusa

Seppo Suonsivun isä omisti aikoinaan Zetorin ja samanlaisesta traktorista Suonsivukin on nyt haaveillut.

– Siinä on makea ääni, hän kertoi ja loi ihastelevia katseita vieressä olevaan akaalaisen Arto Lindroosin vuoden 1955 Zetor-traktoriin.

Monien katseenvangitsijoiden joukosta erottui Lindroosin menopelin lisäksi myös Heinolassa asuvan Anne Ronkaisen omistama Valmet 20 -merkkinen traktori. Se rakennettiin yhteistyössä Ronkaisen isän Martin ja avomies Jani Siltalan kanssa.

– Traktori koottiin kahdesta raatona ostetusta rungosta, syksyllä 2018 aloitettiin rakentamistyöt. Seuraavan vuoden toukokuussa se saatiin rekisteriin, Ronkainen kertoi.

Kolmikko kävi viime vuonna traktorinsa kanssa yli 30 tapahtumassa ympäri Suomea.

– Tästä löytyvät kaikki hienoudet, kuten USB-liitäntä puhelinta varten ja peruutuspilli, laserleikatuista sydänkuvioista puhumattakaan, Jani Siltala kertoi.

Anne Ronkaisen omistamassa Valmet 20 –traktorissa on laserleikattu pakoputken lämpösuoja, johon on tehty kauniita sydämiä. Sydänteema toistuu myös traktorin konepellin reunassa ja maskissa. Kuva: Kari Pusa.

Perheellä on jo tekeillä toinenkin tuunattu trakori, joka mahdollisesti nähdään ensi vuoden Narvan kokoontumisajoissa.

– Se on 80-prosenttisesti jo valmis, mutta muuta en siitä vielä kerro, Siltala myhäili.

Pekka Iivonen (vas.) ihasteli eläkkeellä olevan maanviljelijä Seppo Suonsivun vuoden 1947 Fordsonia, jonka Suonsivu kunnosti uuteen uskoon kuusi-seitsemän vuotta sitten. Kuva: Kari Pusa

Tunnelmia viime vuoden tapahtumasta. Katso kuvakavalkadi.

Valmet, Nuffield, Ferguson ja muita helmiä kopittomien traktorien kokoontumisajosta – Katso, tunnistatko ajopelit

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?