Verenluovutuksessa tilapäisiä luovutusrajoituksia matkustuksen jälkeen

Ulkomaanmatkailun käynnistyessä verenluovutuksessa noudatetaan useita matkustuksen jälkeisiä tilapäisiä luovutusrajoituksia. Euroopan matkailuun voi liittyä 14 tai 28 vuorokauden luovutuseste käynnissä olevien epidemioiden vuoksi. Ruotsia lukuun ottamatta Pohjoismaissa, Baltian maissa ja monessa Keski-Euroopan maassa luovutusestettä matkan jälkeen ei ole lainkaan.

Euroopan ulkopuolella matkailusta seuraa vuoden ympäri vähintään 28 vuorokauden luovutuseste matkalta paluusta. 14 vuorokauden luovutuseste koskee koronavirusepidemia-alueille matkustaneita.

Koronaviruksen lisäksi luovutusrajoituksiin vaikuttaa Länsi-Niilin viruskausi. Länsi-Niilin viruksen epidemiakauden aikana 1.7.–30.11. riskialueilla oleskelusta seuraa 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, koska oireeton virustartunta voi levitä verensiirron välityksellä. Osa epidemia-alueista ei kata koko maata.

Länsi-Niilin virus leviää hyttysten välityksellä, ja se on aiheuttanut 2010-luvulla epidemioita osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa ja muutamissa Välimeren alueen maissa.

Veripalvelun verkkosivuilta voi hakea ajankohtaisimmat tiedot matkailun vaikutuksista verenluovutukseen.

Lempäälässä järjestetään verenluovutustilaisuus keskiviikkona 5. elokuuta klo 14.00–18.00 Lempäälän seurakuntatalossa osoitteessa Kirkkopolku 1.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?