Vesilahden Kirkonkylän rannassa hieman sinilevää

Pyhäjärvessä Vesilahden Kirkonkylän rannassa on vähän sinilevää, tiedottaa Pirkanmaan Ely-keskus. Levähavaintoja tehtiin Kirkonkylän uimarannasta viime viikollakin.

Vaikka levää on tällä hetkellä normaalia vähemmän, ovat levähavainnot yleisiä vielä loppukesästäkin. Elo-syyskuussa leväkukintojen kasvua vauhdittivat järvien syyskierron seurauksena pintaan nousevat ravinteet. Pintavesien jäähtyessä vesimassat sekoittuvat ja se voi nostaa alempien vesikerrosten fosforia levien käyttöön.

 

Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?