Toivo Sukari: Ideapark on kaupan ja viihtymisen keskus

Nykyaikainen kauppakeskus on myös viihtymisen keskus. Toivo Sukari automaailman julkistamistilaisuudessa. Kuva: LVS-arkisto/Katariina Onnela

 

Suomen suurin automaailma, Ideapark Sport, Zones-sisähuvipuisto ja Kulttuurikeskus PiiPoo. Ideapark on sekä kaupan että viihtymisen keskus.  Pitkään toivottu kylpylä-uimahalli ja hiihtoputki odottavat vain rakentamispäätöstä.

– Verkkokauppa on tullut, eivätkä kauppakeskukset elä enää pelkällä kaupalla. Yhdysvalloissa on suljettu isoja kauppakeskuksia samasta syystä. Tarvitaan muuta, tarvitaan viihtymisen elementtejä, sanoo suomalaisen liike-elämän visionääri, Ideaparkin omistaja Toivo Sukari.

Ensi vuonna 15 vuotta täyttävässä Ideaparkissa lähdettiin heti alussa rakentamaan elämyksellistä ympäristöä.

– Kauppakeskuksessa pitää olla rento fiilis. Liikekaupungin kadut ovat viihtyisän hämäriä. Amerikkalainen ryhmä teki ajattomat kadut, Sukari sanoo.

 

Kaskenpoltto 2004

Lempäälän Ideaparkin rakentaminen alkoi 2004 koko kansalle suunnatulla kaskenpolttotapahtumalla 5. joulukuuta 2004.

– Idean kauppakeskukseen sain jo paljon aikaisemmin. Rakensin Maskuun kauppakeskittymän, missä oli kuusi eri huonekalukauppaa samassa pihassa, Toivo Sukari kertoo.

Kauppakeskittymän menestyksestä innostuneena hän osti Turun läheltä Kaarinasta isohkon tontin ja rakensi sinne ensimmäisen kauppakeskuksen, joka sai nimekseen Krossi.

Kahden hehtaarin kokoinen Krossi kiinnosti valtakunnallisia yrityksiä, kuten HongKongia, Halpahallia ja Giganttia.

– Myin Krossin vakuutusyhtiölle ja lähdin miettimään, että Tampereella ei ole yhtään kaupungin ulkopuolella olevaa kauppakeskusta.

Vapaita maa-alueita kartoitettuaan Sukari löysi Lokomon tontin ja tutustui Toni Virkkuseen. Lokomon maista ei kauppoja lempääläisten onneksi syntynyt.

– Toni sanoi, että mitä jos lähdetään pikkuisen etäämmälle. Lempäälässä on sopiva maa-alue. Mietin ensin, onko se liian kaukana, mutta kun tontti ja kaavat olivat kunnossa, syntyi idea, että siihen mahtuisi kymmenen hehtaaria kauppaa.

Lempäälässä niin kunnan johto kuin poliitikot suhtautuivat hankkeeseen myötämielisesti, ja Ideaparkin rakentaminen pääsi vauhtiin.

 

Kylpylä-uimahalli

Toivo Sukarin kanssa Ideaparkia ideoinut Toni Virkkunen maalaili Ideaparkiin huimia visioita. Sukari kertoo palauttaneensa ideat lähemmäs maantasoa. Samalla hankkeeseen tuli mukaan Teräselementin omistaja Jarmo Viitala.

– Vaikka ideoista piti tehdä maanläheisempiä, Ideaparkista rakentui ainutlaatuinen. Vanha kaupunki, PiiPoo, ravintoloita, kulttuuria, kaikkea uutta.

Ideapark on vastannut verkkokaupan haasteeseen ja kehittänyt liikekaupungin tarjontaa entistä monipuolisemmaksi. Seuraava ponnistus on pitkään vireillä olleen kylpylä-uimahallin rakentaminen.

– Se olisi silloin pitänyt viedä maaliin, vaan ei se mennyt. Toivotaan, että nyt saataisiin kunnan uimahalli sinne.

Maanalaisten alueiden louhiminen maksoi aikanaan yli 20 miljoonaa euroa.

– Joudun vielä laittamaan sinne varmaan noin 2 miljoonaa euroa omaa rahaa, että hiihtoputki saadaan kuntoon. Se on valmiiksi louhittu, eikä sitä voi jättää tekemättä.

Sukarin mukaan tulossa on Suomen hienoin hiihtoputki, josta löytyy korkeuserojen vuoksi hiihtäjille myös haastetta.

Kun kylpylä-hotelli ja hiihtoputki toteutuvat, on vuorossa vielä yksi iso hanke.

– Niiden myötä myös hotelli lähtisi liikenteeseen. Se olisi hyvä sekä Ideaparkille että Lempäälän kunnalle. Se toisi paljon lisää työpaikkoja.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?