Urheiluväki ei ole sen huonompaa kuin muualla

Pesunkestävä, ikuinen urheiluniilo Juha Raunio arvosteli kolumnissaan Lempäälän urheiluväkeä, mikä hänen mielestään on selvästi putkikatseisempaa kuin ennen. Hänen mielestään jotkut ajattelevat jopa niin ällöttävästi, että toisen epäonni sataa oman intressipiirin laariin.

Havainto on oikea, mutta mielestäni se ei rajoitu vain Lempäälän urheiluväkeen. Mielestäni tämä sama kritiikki voitaisiin kohdistaa paljon laajemmalle: kaikkiin suomalaisiin tai vaikka kaikkiin maailman ihmisiin.

Lueskelin juuri ilmestynyttä kirjaa ”Mengzi, Veljellisyyden tie”, jonka on suomentanut ja toimittanut Jyrki Kallio (Gaudeamus 2020). Kirja kuvaa kungfutselaisuuden oppia ja sen syntyä Kiinassa muutamia satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua.

Kirjassa on luettelo kungfutselaisista hyveistä, joihin kuuluvat esikuvallisuus, viisaus, ihmisyys, oikeamielisyys, uskollisuus, luotettavuus, säädyllisyys, kuuliaisuus, nöyryys, lahjomattomuus ja kyky häpeään.

Mielestäni Lempäälän urheiluväki ja muut ihmiset ovat unohtaneet nämä ikiaikaiset hyveet. Voi myös olla, että he eivät ole näitä hyveitä vielä oppineet tai heille ei ole näitä hyveitä edes opetettu. Tällä vuosituhannella internet ja sosiaalinen media ovat kärjistäneet tilannetta ja tyhmentäneet ihmisiä vielä lisää.

 

Markku Leino
varatuomari, Lempäälä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?