Löytyyköhän Vesilahdesta ja lähikunnista kultaa? – Oululaisyritys on varannut yli 1 100 neliökilometrin alueen kullan kartoittamista varten

Varausalue näkyy kuvassa tummemmalla. Alue ulottuu Vesilahden ja Lempäälän lisäksi Punkalaitumelle, Urjalaan, Akaaseen, Valkeakoskelle, Sastamalaan, Hattulaan ja Hämeenlinnaan. Kuva: Tukes

NewPeak Finland Oy on tehnyt kaivoslain mukaisen varauksen 1 120 neliökilometrin suuruisesta alueesta, joka ulottuu Vesilahden ja Lempäälän lisäksi Punkalaitumelle, Urjalaan, Akaaseen, Valkeakoskelle, Sastamalaan, Hattulaan ja Hämeenlinnaan.

Oululaisyritys aikoo selvittää, löytyykö kyseiseltä alueelta kultaa.

 

Varaus ei oikeuta yhtiötä kaivamiseen tai louhimiseen. Yhtiön suunnitelmissa on valmistella malminetsintälupahakemusta hyödyntämällä alueelta olemassa olevia tutkimusaineistoja sekä tekemällä varausalueella kahtena kenttäkautena etsintätyötä eli geologista kartoitusta, vähäistä näytteenottoa ja geofysiikan mittauksia kannettavilla mittalaitteilla. Lisäksi varaajan suunnitelmissa on mahdollisesti tehdä syväkairauksia maanomistajilta haettavilla luvilla.

Yhtiö aikoo hakea alueelle malminetsintälupaa elokuuhun 2022 mennessä. Oululaisyrityksen toimialaa on kaivostoimintaa ja louhintaa palveleva toiminta.

 

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston 4. marraskuuta osittain myöntämä varauslupa on kaksivuotinen. Lupa-aika päättyy elokuussa 2022.

Haetulla varausalueella on vireillä kaksi malminetsintälupahakemusta. Tukesin mukaan varattu alue ei saa koskea aluetta, johon on haettu malminetsintälupaa kaivoslain mukaisesti.

Tukes on tämän vuoden toukokuussa myöntänyt EMX Finland Oy -nimiselle yhtiölle varausluvan malmin etsimiseksi Lempäälässä, Kangasalla, Pirkkalassa ja Valkeakoskella.

Tukesin päätökseen saa hakea muutosta valittamalla siitä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

 

Lue myös:

Malminetsintäyhtiö aikoo kartoittaa kallioperää Lempäälässä – EMX Finland Oy:lle varaus yli 200 neliökilometrin suuruisesta alueesta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?