Huippukuvia Ideaparkissa – Fotofinlandian voitti Johanna Sjövall unenomaisilla hevoskuvillaan: ”Halusin tuoda esiin hevosiin liittyvää mystiikkaa, herkkyyttä ja voimaa”

Kuvakollaasi Johanna Sjövallin Fotofinlandia 2020 -kilpailun voittaneesta sarjasta Magic of Horses. Kuvat: Johanna Sjövall

Suomen suurimmassa valokuvakilpailussa, Fotofinlandiassa, palkittuja otoksia on parhaillaan esillä Lempäälän Ideaparkissa. Ammatti- ja harrastajavalokuvaajille suunnatun Fotofinlandia 2020 -kilpailun voittajat julkistettiin tiistaina 3. marraskuuta näyttelyavajaisissa Ideaparkissa.

Kilpailun pääpalkinnon voitti porilainen Johanna Sjövall taianomaisella kuvasarjallaan Magic of Horses.

 

Sjövall aloitti ammattikuvaajana vuonna 2006 ja on voittanut useita alan tunnettuja kotimaisia ja ulkomaisia kilpailuja. Hän on suorittanut valokuvaajan ammatti- ja erikoisammattitutkinnot ja alan arvonimistä hänellä on muun muassa Suomen ammattivalokuvaajien myöntämä mestarinarvo. Fotofinlandia-kilpailuun hän osallistui ensimmäistä kertaa Magic of Horses -kuvasarjallaan.

– Olen todella onnellinen voitosta, sillä tämän kuvasarjan syntyminen on ollut minulle pitkä intohimoprojekti. Olen ratsastanut lapsesta saakka ja ensimmäinen ammattini oli ratsastuksenopettaja. Myöhemmin valokuvaajana mielessäni alkoi kyteä visio, jossa halusin tuoda esiin sekä hevosiin liittyvää unenomaista mystiikkaa että niille eläiminä luonteenomaista herkkyyttä ja voimaa, Johanna Sjövall kertoo.

– Tämä Fotofinlandia-kilpailuun lähettämäni Magic of Horses -sarja on osa isompaa kokonaisuutta, jonka tekeminen kesti useamman vuoden. Ennen kuin kaikki palaset loksahtivat paikalleen, kävin läpi monta oppipolkua liittyen tekniikkaan, tyyliin ja siihen, mitä hevosten ainutlaatuisuudesta halusin välittää katsojalle, Sjövall jatkaa.

Tuomaristo piti Sjövallin kuvia yhtä suurenmoisina ja vaikuttavina kuin hänen kuvauskohteeksi valitsemiaan hevosia.

– Yksittäiset kuvat ja niihin taidokkaasti vangitut hetket muodostavat kokonaisuutena mieleen jäävän tarinan, joka ansaitsi ykkössijan tiukassa kilpailussa, perusteli raati valintaansa.

Mainoskuvien sarjan kaikki kolme palkintoa voitti Onni Wiljami Kinnunen Limingasta. Kuva: Onni Wiljami Kinnunen

Fotofinlandia 2020 -kilpailussa oli pääpalkinnon lisäksi seitsemän sarjaa, joihin sekä harrastaja- että ammattivalokuvaajat pystyivät osallistumaan. Kategoriat olivat portfolio (kuvasarja), luontokuva, lehtikuva, mainoskuva, muotokuva, taidekuva ja kuvituskuva.

Johanna Sjövall otti pääpalkinnon lisäksi voiton portfolio-sarjasta. Luontokuva-sarjan voittajaksi tuomaristo valitsi Risto Raunion Naantalista. Lehtikuva-sarjan voitti Jetro Stavén Helsingistä. Onni Wiljami Kinnunen Limingasta vei mainoskuva-sarjan kaikki kolme palkintosijaa, ja sen lisäksi hän voitti myös muotokuva- ja kuvituskuva-sarjat. Taidekuva-sarjan voitti Pia Maria Rautio Lahden Villähdestä.

 

Voittajakuviin voi tutustua 22. marraskuuta saakka Ideaparkin keskusaukiolla. Myöhemmin Fotofinlandia 2020 -näyttely on nähtävissä muun muassa Finlandia-talolla Helsingissä.

Kaikki palkitut kuvat ovat nähtävissä Ideaparkin lisäksi Fotofinlandian verkkosivuilla tiistaista 3.11. alkaen.

 

Vesa Tyni tuli tällä otoksella Lehtikuva-sarjassa toiseksi. Kuva: Vesa Tyni

 

Lue myös:

Mitja Kortepuro menestyi upeasti ammattikuvaajien kilpailussa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?