Pasi Alho 80 vuotta

Pasi Alho 80 vuotta.

Pasi Alho täyttää 80 vuotta 24. marraskuuta 2020. Kun Pasi Alho vuonna 1961 varusmiespalvelun suoritettuaan ilmoittautui työmarkkinoille, oli Suomen elinkeinoelämä rakennemuutosten kourissa. Tukku- ja vähittäiskauppa elivät historiallista murrosta; tuhansia kauppoja katosi ja suuria yksiköitä rakennettiin keskuksiin. Tämä mullisti myymäläverkoston sekä sen logistiikan. Tilanne tarjosi haastavia töitä osaavalle nuorelle miehelle.

Keskusosuusliike OTK avasi suurimman logistiikkakeskuksensa Lempäälään vuonna 1966 ja tarvitsi päteviä osaajia sen vetäjiksi. Laitoksen uudenlaista tietojärjestelmää suunnittelemaan ja sitä konttoripäällikkönä pyörittämään valittiin Pasi Alho. IT-järjestelmät ottivat Suomessa ensi askeleitaan. Paras logistiikka on yksinkertaista ja sitä kuvaa sille räätälöity tietojärjestelmä. Alhosta kehittyi maan parhaimmistoon kuuluva logistiikan osaaja. Vuosina 1963–2006 hän toimi hallinnollisissa  johtotehtävissä Keskusosuusliike OTK:ssa, E-Osuuskunta Eka:ssa  ja Inex Partners Oy:ssä.

Puolustusvoimat tehosti 1990-alussa huoltoaan ja huomasi, että elinkeinoelämä oli jo kehittänyt logistiikkansa pitkälle. Sen kolmelle maanpuolustusalueelle perustettiin logistiikkayksiköt, jotka olivat elinkeinoelämävetoisia kriisiajan organisaatioita, joissa yhdistyi puolustusvoimien ja elinkeinoelämän ammattitaito. Alho oli tässä kehitystyössä mukana keskeisenä toimijana. Hän on toiminut Logistiikkaupseerit ry:n hallituksessa seitsemän vuotta ja on aktiivinen yhdistyksen jäsen.

Pasi Alho jäi vanhuuseläkkeelle 1. maaliskuuta vuonna 2006. Mies oli kuitenkin parhaassa työkunnossa ja saattoi nyt keskittyä ”kokopäiväisesti” mieluisimpaan harrastukseensa, vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön. Vuonna 1971 alkanut reserviupseeritoiminta sai vahvan vaikuttajan lisävoimakseen. Sotaveteraanityö on Alhon sydäntä lähellä. Pirkanmaan Sotaveteraanipiirin puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2013 lähtien. Rotareihin hän on kuulunut vuodesta 1972.

Pasi Alho on ollut mukana parinkymmenen yhdistyksen, piirin tai liiton toiminnassa puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä tilintarkastajana tai rivijäsenenä.  Kaikki tehtävänsä hän on hoitanut pasialhomaisen esimerkillisesti. Hänet on palkittu lähes 30 ansiomerkillä tai huomionosoituksella, esimerkkeinä VR3, Suomen Leijonan I lk:n ritarimerkki, Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki, Sotilasansiomitali, Huollon ansioristi sk. ja Paul Harris Fellow -kunniamerkki.

1940-luvulla syntyneet ehtivät sopivasti mukaan sodan jälkeiseen jälleenrakennustyöhön. Reservin kapteeni Pasi Alho on oman osuutensa suorittanut enemmän kuin täysimääräisesti.

 

Seppo Laalo, Logistiikkaupseerit ry, kunniajäsen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?