Yhteistyöllä ja tahdolla läpi harmaan kiven

Vaikka rajojen sulkeutuessa asiat vaikeutuvat, voi maailma pienentyä ja ihmiset lähentyä toisiaan ennennäkemättömällä tavalla. Kun matkustaminen maiden välillä onkin yhtäkkisesti kiellettyä, vaatii kansainvälisten vieraiden maahan saapuminen erityisiä toimia.

Viimeiset viikot ovat olleet suurten aikaerojen vuoksi valvottuja öitä, lukematon määrä sähköposteja ja puheluita. Se, mikä ennen oli tavallista, on nyt melkein mahdotonta. Lentoliikenne ja ilmailualalla työskentely on aina merkinnyt minulle vapautta ja loputtomia mahdollisuuksia. Tämän vuoden aikana kaikki lentoliikenteen ja matkailun parissa työskentelevät ovat kuitenkin olleet kuin rangaistusvankeja, joiden kansalaisoikeudet on viety.

Matkustaminen monien maiden välillä on nyt kokonaan kiellettyä tai tarkoin rajoitettua. Kun palveluketjussa yksi lenkki katkeaa, tyssää matka. Asiakastilanteessa, jossa vastassa on robotti, ulkoisena ostopalveluna palkattu virkailija tai yhtiön työntekijä, jota ei asiasi voisi vähempää kiinnostaa, on pelisi jälleen pelattu. Joudut etsimään kiertotien. Aikakaudesta riippumatta on voima toisissa ihmisissä, luotettavissa kollegoissa – kansalaisuuksista ja politiikasta riippumattomassa yhteistyössä. Loppujen lopuksi ihminen tarvitsee aina toisen ihmisen.

Toisinaan on vaikeita asioita, jotka sujuvat kuin tanssi alkuhetkiltä alkaen. Tiedät olevasi mahdottoman äärellä, mutta ihmiset joiden kanssa työskentelet ovat kanssasi kirjan samalla sivulla. Silloin vaikeimmatkin asiat ovat helppoja. Joskus taas joudut todellisen haasteen eteen helpommassakin asiassa ja kohtaat umpikujan toisensa jälkeen, etkä löydä auttajaa. Tällöin joudut tekemään päätöksen, nostatko kädet ilmaan luovutuksen merkkinä vai etsitkö uuden reitin ja raivaat polkusi läpi haasteen ratkaistaksesi ongelman sen takana.

Joskus asiat vaativat onnistuakseen erityisiä toimia. Olen työssäni oppinut, että oikeastaan kaikki on mahdollista, kunhan vain yrität tarpeeksi. Jos jokin ei onnistu, se monesti johtuu siitä, etten ole vielä löytänyt keinoja sen mahdollistamiseksi. Toisinaan asia ei ole niin tärkeä, että kaikkia kiviä olisi käännettävä ja toisinaan asia on juuri niin tärkeä, että käännät jokaisen eteesi tulevan kiven onnistuaksesi.

Yhteistyön vahvuus ja onnistuminen tarkoittavat asioiden tekemistä yhdessä saman päämäärän eteen. Jos avunannon tai avunpyynnön tarkoitus hukkuu oman edun tavoitteluun, epäonnistuu myös tehtävä.

Demokratia antaa jokaiselle yksilölle äänen, mutta yksilö mahdollistaa ja ylläpitää demokratian. Jokainen ketjun lenkki on tärkeä ja matkustamisen vaikeutuessa kaikki lenkit tarvitaan entistä ehjempinä. Omassa työssäni olen etuoikeutettu, koska ilmailuperheeni ympäri maailmaa mahdollistaa minulle työssäni onnistumisen. En ole koskaan yksin, vaan olen ympäröity globaalilla joukolla ammattilaisia, jotka tekevät työnsä intohimolla ja ammattitaidolla myös pandemian epätodellisena aikakautena. Se joka apua tarvitsee, sitä autetaan – yksin ei kukaan ole mitään, mutta yhdessä voimme muuttaa maailman paremmaksi.

Valoisaa alkavaa adventtiaikaa ja parempaa toivoa tulevasta!

 

Marja Aalto

Kirjoittaja on tuore lempääläinen, kahden äiti ja yhden puoliso. Alueellisen lentoliikenteen kehittämisen airut, kotikenttäedun puolestapuhuja sekä kerosiinista riippuvainen humaani.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?