Varaudutaan koronavaaleihin ajoissa – Kirjeäänestys estäisi epidemian laajenemista. Nyt vaarana äänestysinnon lässähtäminen

Asiakirja, mikä osoittaa kirjoittajan henkilöllisyyden, lähetetään omaan vaalipiiriin.

Korona leviää nyt kovaa vauhtia Helsingissä ja muualla Uudellamaalla, jonne onkin astettu muuta maata tiukempia rajoituksia muun muassa kokoontumisen osalta.
Mikään ihme ei olisi, vaikka liikennettä Uudenmaan ja muun Suomen välillä jälleen rajoitettaisiin niin kuin kävi viime keväänä.

Toivottavasti epidemian leviäminen taittuu eikä kevään koviin rajoitustoimiin tarvitse lähteä.

Asiantuntijat ovat varoitelleet, että seuraava korona-aalto iskee Eurooppaan ensi vuoden alkupuolella. Kevät on kuntavaalien aikaa, ja nyt olisi jo syytä varautua poikkeusvaaleihin.

Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 7.–13. huhtikuuta ja ulkomailla 7.–10. huhtikuuta.
Ulkomaalla asuvat tai vaalien aikaan ulkomailla oleskelevat voivat äänestää kirjeäänestyksellä.

Kirjeäänestystä haluava äänioikeutettu tilaa kirjeäänestysasiakirjat ulkomaille. Täytettyään asiakirjat hän palauttaa ne lähetekuoressa Suomeen oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle.
Kirjeäänestysasiakirjoja ei voi tilata Suomessa sijaitsevaan osoitteeseen. Pitäisikö käytäntöä näissä poikkeusoloissa muuttaa sallimalla kirjeäänestys myös kotimaassa? Sillä vältettäisiin kohtaamisia äänestyspaikoilla.

Äänestystä koskevaa lakia pitäisi kirjeäänestyksen vuoksi muuttaa ja se vie oman aikansa.

Se on harmi, ettei Suomessa ole saatu aikaiseksi sähköistä äänestämistä, mikä poistaisi koko ongelman ja kaiken lisäksi todennäköisesti nostaisi kuntavaalien alhaista äänestysprosenttia roimasti ylöspäin. Nyt vaarana on, etteivät äänestäjät lähde uurnille, mikäli koronaepidemia on keväällä vielä voimissaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?