Pelastusarmeijan joulupata ottaa vastaan rahalahjoituksia – Uusi käytäntö: Joululahjapaketit ja muut vaate- ja tavaralahjoitukset pyydetään toimittamaan keräyspisteisiin

Vapaaehtoiset kerääjät mahdollistavat keräyksen useammalla Pelastusarmeijan joulupadalla. Kuva: Jani Laukkanen / Pelastusarmeija

Tuttu näky kauppakeskus Ideaparkin eteläiseltä eli D-päädyltä joulun alla: Pelastusarmeijan joulupadalla päivystää vuorollaan kaksi liiveihin sonnustautunutta vapaaehtoista yhä kasvavan lahjoituskeon äärellä. Kyseessä on joulunajan win-win-win. Apua tarvitseva saa avun jouluksi, lahjoittaja ja vapaaehtoinen patavahti hyvän joulumielen.

Lempääläläiset lionsklubit ovat tarjonneet Pelastusarmeijalle auttavan kätensä keräyksen järjestämiseksi Ideaparkilla jo 11 vuoden ajan. Viiden klubin joulupatatoimintaa organisoiva Ilkka Kivelä LC Lempäälä/Kipinästä kertoo, että nyt 12. kerralla käytäntöön tulee muutos. Padalla otetaan jatkossa vastaan vain rahaa, ei enää tavaralahjoituksia.

– Pelastusarmeijalla on niille erikseen kiinteät keräyspisteet, myös Ideaparkilla. Mutta emme me ketään lahjoittajaa käännytä, vaan otamme vielä tavaran vastaan, Kivelä sanoo.

 

Pelastusarmeijan Joulupata-keräys auttaa suoraan apua tarvitsevia ihmisiä Lempäälässä ja muuallakin Tampereen seudulla. Miksi ihmisten toivotaan tuovan pataan ainoastaan rahalahjoituksia ja vaate- ja muu lahjoitustavara pyydetään toimittamaan Pelastusarmeijan keräyspisteisiin?

Pelastusarmeijan Tampereen osaston johtaja luutnantti Riku Leino vastaa, että Joulupata-keräys on niin iso ponnistus, että nykytilanteessa, jossa vapaaehtoisia on vaikea saada, on kaikki saatavilla oleva vapaaehtoisresurssi käytettävä joulupatavahdeiksi.

Useimmilla paikkakunnilla ei ole Pelastusarmeijan kirpputoreja tai uusia iCare hyväntekeväisyysmyymälöitä, joissa tavara- ja vaatelahjoitusten käsittely onnistuisi ammattimaisesti, vaan lajittelu ja jatkokäsittely on tehtävä vapaaehtoisvoimin. Myymälättömillä paikkakunnilla ei myöskään ole säilytystilaa suurelle määrälle lahjoitustavaraa.

– Lempäälässä ja Tampereella tilanne on hyvä. Lempäälässä on Ideaparkin luona Pelastusarmeijan tavarankeräyslaatikko, jonne puhtaita, ehjiä ja käyttökelpoisia tavaroita ja vaatteita voi viedä ympäri vuoden.

 

Lempäälän joulupadalla päivystävät leijonat sanovat vielä vastaanotettavansa padalle tuodut lahjoitustavarat. Mikä olisi oikeampi osoite toimittaa lahjoitustavaraa nyt joulun alla tai muuten ympäri vuoden?

– Me teemme tänä jouluna pehmeän laskun tavara- ja vaatelahjoitusten vastaanottamisen lopettamiseen.

– Pyydämme ihmistä viemään tavarat Pelastusarmeijan iCare-myymälöihin Hervannassa ja Lielahdessa tai keräyslaatikoihin, jollainen löytyy muun muassa Ideaparkistakin, Leino sanoo.

Pelastusarmeijalla on myös ilmainen noutopalvelu, jonka tavoittaa puhelinnumerosta 044 7577 964.

Leino muistuttaa, että tarve tavaroille ja vaatteille on ympärivuotinen eli niitä voi viedä iCare-myymälöihin ja keräyslaatikoihin mihin vuodenaikaan tahansa ei pelkästään jouluna.

 

Pelastusarmeijan pysyvä vaatekeräyslaatikko sijaitsee Ideaparkin karavaanarialueella lähellä kierrätyspisteen muita keräysastioita. Kuva: Erkki Koivisto

Vaatteiden ja muun lahjoitustavaran toivotaan olevan puhtaita, ehjiä ja käyttökelpoisia.

‒ Myyntiin kelpaamattomat vaatteet ja tavarat ovat meille ylimääräinen kustannus, joka on suoraan pois avustustyöstämme. On hyvä käydä pois lahjoitettavia ja heitettäviä tavaroita läpi ystävän kanssa, jolla ei ole tunnesidettä tavaroihin. Hän osaa auttaa, kun mietitään, voisiko joku toinen vielä käyttää tavaraa vai pitääkö se heittää pois, Riku Leino sanoo.

Pelastusarmeijan kirpputorien ja iCare-myymälöiden tuotto käytetään Pelastusarmeijan avustustyöhön. Apua tarvitseville ihmisille annetaan maksusitoumuksia kirpputoreille ja iCare-myymälöihin eli niille lahjoitetut tavarat tulevat suoraan mukaan auttamistyöhön.

 

Pelastusarmeija auttaa perheitä ja kaikkia apua tarvitsevia ympäri vuoden. Jouluisin eriarvoisuuden tunne on voimakkaimmillaan. Muun muassa siksi Pelastusarmeija haluaa auttaa mahdollisimman monia tekemään joulun kotiinsa.

– Autamme tänä jouluna Tampereen ja lähikuntien alueella 300 kotitaloutta ja muuna aikana lisäksi noin 300 kotitaloutta. Valtakunnallisesti Pelastusarmeija auttaa vuosittain yli 100 000 apua tarvitsevaa kotitaloutta, Leino luettelee.

Joulupatakeräys tuottaa valtakunnallisesti noin miljoona euroa. Keräyskulut pyritään pitämään pienenä. Vuonna 2019 keräys tuotti Tampereen seudulla 55 000 euroa ja keräyskulut olivat 2 000 euroa eli 3,6 prosenttia

– Valtaosa kerätystä menee todella apua tarvitseville. Keräys on myös paikallinen eli ne varat, jotka Tampereen seudulla keräämme, menevät myös avuksi tällä seudulla apua tarvitseville, Leino painottaa.

 

Joulupata-keräyksen menestys on Pelastusarmeijan Tampereen osaston johtajan Riku Leinon mukaan suoraan verrannollien joulupatojen määrään ja jokaisen padan keräysaikaan.

– Lempäälässä paikalliset lionsklubit ovat jo vuosia aina jouluisin tulleet avuksemme ja järjestäneet keräyksen Ideaparkissa. Olemme heille äärimmäisen kiitollisia. Toinen esimerkki löytyy Tampereelta Hervannasta, jossa paikallinen kaupunginosayhdistys on nähnyt Pelastusarmeijan avun tarpeellisuuden ja haluavat toimia patavahteina Kauppakeskus Duossa.

– Ilman yhteistyökumppaneita Tampereen seudulla meillä olisi vain kolme Joulupataa. Nyt saamme kuusi pataa, sanoo Leino, joka on laskenut, että yhteistyökumppaneiden lisäarvo keräykselle on neljäosa koko keräyksen tuotosta Tampereen seudulla.

 

Lahjoitettavien vaatteiden toivotaan olevan puhtaita, ehjiä ja käyttökelpoisia. Kuva: Erkki Koivisto

Leino muistuttaa, että joulu on rauhoittumisen, ilon ja riemun aikaa. Hän haluaa toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa ja hyvää mieltä.

– Toivon, että ihmiset yhä voivat nähdä Pelastusarmeijan varteenotettavana väylänä auttaa. Tänä jouluna korostuu auttamisen turvallisuus. Me haluamme olla esimerkkinä turvallisesta tavasta välittää jouluiloa, vaikka omia jouluvierailujaan voi tänä jouluna joutua vähentämäänkin.

Joulupata päivystää Ideaparkin D-sisäänkäynnin ulkopuolella joulun alla kuutena päivänä ajalla 19.–23. joulukuuta paitsi sunnuntaina 20. joulukuuta. Padalle voi vielä rahalahjoituksen arkipäivinä kello 16–20 ja lauantaina 11–16.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?