Kahden naisen uskomaton urakka: Paula-Maija Sahrman ja Emma Laksola välittävät kaksi pakettiautollista jouluapua

Emma Laksolalla ja Paula-Maija Sahrmanilla on positiivinen ongelma. Kaksi pakettiautoa ei välttämättä riitä, kun he ryhtyvät viemään perille avustuksena saatuja tavaroita. Kuva: LVS-arkisto/Katariina Rannaste

Korona on ravistellut monen ihmisen taloutta tänä vuonna, ja edessä on niukka joulu.

Ahdinko välittyy lempääläisille Paula-Maija Sahrmanille ja Emma Laksolalle. Viime vuonna jouluapua heidän ylläpitämänsä Facebook-ryhmän välityksellä sai 21 perhettä, kun tänä vuonna määrä on kasvanut 54:een.

– Korona näkyy viesteissä. Koronan seurauksena työt ovat ihmisiltä vähentyneet tai loppuneet tai yrityksen yllä on konkurssiuhka. Enemmistö tänä vuonna avustettavista on uusia avunsaajia, Sahrman kertoo.

Sahrman ja Laksola välittävät vähävaraisille jouluapua Facebook-ryhmän avustuksella. Ryhmän nimi on Annetaan ja Otetaan vastaan Jouluapua Lempäälä/Vesilahti.

Ideana on, että apua tarvitsevat ottavat jompaankumpaan naisista yhteyttä. He selvittävät, millaisia tarpeita ja toiveita avustettavilla on, ja julkaisevat anonyymit pyynnöt ryhmässä. Ryhmäläiset hankkivat tavarat ja toimittavat ne keräyspäivinä kaksikolle, minkä jälkeen he toimittavat ne tarvitseville. Melkoinen rupeama siis.

– Tämä on parin kuukauden rypistys. Joululoma ei tule liian aikaisin, Sahrman naurahtaa.

Avunantoa on tänä vuonna laajennettu myös Vesilahdelle, mutta työ kohdistuu vielä pääasiallisesti oman kunnan asukkaisiin.

 

Eniten ryhmältä pyydetään ruoka-apua, joko valmiina ruokana, elintarvikkeina tai lahjakortteina päivittäistavarakauppoihin.

– Ruoasta on eniten pulaa. Sitten kysytään lapsille pientä joulumuistamista. Lautapelit, askartelu- ja piirustustarvikkeet sekä vaatteet, ihan alusvaatteetkin, ovat olleet kysyttyjä. Wc- ja talouspaperia pyydetään myös, Sahrman kertoo.

– Ihmiset pyytävät asioita tarpeeseen. Sitten kun Emma tai minä kysymme, että toivotko jotain muuta, moni häkeltyy. Että ei kai me muuta. Harvoin tohditaan pyytää sellaista, mikä tuottaisi iloa.

Uusia avustuspyyntöjä ei enää tänä vuonna oteta aikataulusyistä vastaan, mutta lahjoituksia kylläkin.

– Lahjoituksia on tulossa paljon, enkä tiedä, selviämmekö niiden jakelusta kahdella pakettiautolla, mutta onhan avuntarvitsijoitakin paljon. Otamme tavaraa vastaan ensi vuottakin ajatellen, Paula-Maija Sahrman huomauttaa.

 

Lahjoituksia kerätään kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Keräyspäivät ovat 13. ja 19. joulukuuta kello 12–14 Kuljun Kartanon alaparkkipaikalla. Ensimmäisenä keräyspäivänä on tarkoitus tuoda tavaraa, jota ei ole kohdennettu kenellekään erityisesti.

– Keräyksen jälkeen tulen Emman kanssa Kuljun koululle, levitämme lahjoitukset luokkaani ja ryhdymme läpikäymään niitä tavara kerrallaan. Saattaa tulla pitkä päivä, luokanopettajana työskentelevä Sahrman naurahtaa.

– Jaamme lahjoituksia tasapuolisesti. Meille tulee paljon esimerkiksi lahjakortteja, joita ei ole osoitettu erityisesti kenellekään, joten yritämme jakaa ne niin, ettei kukaan jäisi ilman.

 

Neljä vuotta sitten perustetun ryhmän taustalla ei ole mitään virallisia tahoja, vaan Paula-Maija Sahrman ja Emma Laksola organisoivat jouluapua vapaaehtoisesti omien töidensä ohessa.

– Olemme taviksia, Sahrman toteaa.

– Teimme viime vuonna tätä ensimmäistä kertaa kahdestaan, ja homma toimii hyvin. Emme ole ottaneet ulkopuolisia esimerkiksi auttamaan lahjoitusten jaossa, sillä muuten avustettavien henkilöllisyys paljastuisi. Me haluamme pitää heidät niin anonyyminä kuin mahdollista.

– Olemme otettuja siitä, että ihmiset uskaltavat kertoa oman tarinansa meille. Avunpyytäminen ei ole helppoa. On upea tunne viedä lahjoituksia perille ja nähdä niiden tuottama ilo. Se tuo minulle joulumielen, Paula-Maija Sahrman sanoo.

 

Lue myös:

”Ahdistus paistaa viesteistä läpi” – Paula-Maija Sahrman ja Emma Lehtonen saavat vähävaraisilta perheiltä avunpyyntöjä, joissa eniten toivotaan ruokaa

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?