Keitto loppui viimeksi kesken vähävaraisten jouluaterialla

Kalastajat ovat koristelleet kuusen valmiiksi: Reijo Sumanen (vas.), Jesse Sumanen, Jyri Räsänen, Tanja Toivonen ja Mikko Kalavainen. Kuva: Erkki Koivisto

Herralankosken kalastajat järjestävät jouluaatonaattona keskiviikkona 23. joulukuuta jouluaterian vähävaraisille. Tervetulleita ovat kaikki itsensä avuntarvitsijaksi kokevat.

Järjestäjätaho on epävirallinen sitoutumaton ryhmä vapaa-ajan kalastajia. Kuokkalan-Kuljun osakaskunta tarjoaa Herralankosken koskikalastuspaikan tilat ja puitteet hyväntekeväisyystapahtuman käytettäväksi.

Herralankosken koskikalastuspaikka sijaitsee Katepalin tehtaan takana Katepalintien varressa. Jouluruokailu alkaa kello 17 Herralankoskella laavun ja taukotilan sekä kodan tiloissa ja telttakatoksessa pihapiirissä.

Korona-ajan kokoontumisrajoituksista pidetään kiinni hajauttamalla paikan päälle saapuvat pienryhmiin, muun muassa lämmittelemään punahehkuisten teräksisten jätkänkynttilöiden äärelle. Paikalla on järjestyksenvalvoja.

Somisteeksi sytytellään tulia ja kynttilöitä. Paikka koristellaan jouluiseksi. Pukkikin mahdollisesti vierailee.

 

Jouluaterialla on tarjolla tämänhetkisen tilanteen mukaan ainakin lohi- ja hirvikeittoa, kinkkua, voileipää, leivonnaisia, kakkua, torttua sekä glögiä ja kahvia. Ateriointia ja tarvikekassien jakamista jatketaan niin kauan kuin tavaraa riittää.

Tapahtumassa jaetaan kotiin viemisiksi kestokasseja, jotka täytetään kahvi- ja puurojauhopaketeilla, muulla kuivamuonalla, kinkulla, säilykkeillä sekä mahdollisesti saatavilla joululaatikoilla. Mukaan on tarkoitus sujauttaa myös talvitamineita: pipoja ja sukkia. Kasseihin menevät myös Pirkanmaan tapahtumagrilli -yrittäjä Kalle Formiston lahjoittamat 40 savusiikaa.

Muita lahjoittajia ovat muun muassa Soosipojat, joulutortut leipova pito- ja lounaspalveluyrittäjä Satu Luukas, kinkkua lahjoittava K-market Ruotula, makeiset lahjoittavat Rakennusurakointi E. Vuorisen Minna ja Mika Vuorinen, Lempäälän koti- ja maatalousnaiset ja kestokassit ompelevat Ylämäen Tilkkulikat, Lempäälän kunnan työllisyyspalvelujen kuntouttava työtoiminta ja Lempäälän helluntaiseurakunnan EU-ruokajakelu.

Lempäälän Varikko ja Lempäälän-Vesilahden Työttömät ry lainaa pakastimet ruuan säilytystä varten. Katkeamattomasta kylmäketjusta huolehditaan, ja kolme jääkaappia jo pullistelee ruokatavarasta.

Lahjoittajia on lukuisa määrä, sekä liikelaitoksia että yksityishenkilöitä ja perhekuntia, joista kaikki eivät halua nimeään julkisuuteen.

Teräksinen jätkänkynttilä hehkuu komeanpunaisena, kun siinä polttaa kunnon rankaa. Kuva: Jesse Sumanen

Herralankoskella viihtyvät kalastajat järjestivät jouluaterioinnin ensimmäisen kerran vuonna 2018 kalastajien aktiivijäsen Reijo Sumasen aloitteesta.

– Avun tarvetta on monenlaista. Rahaa meillä ei ole, mutta ruokaa osaamme tehdä, ja puitteet ovat olemassa. Tästä saa itselle joulumielen, kun näkee aterioimassa käyneen lähtevän hymyillen joululahjakassi kainalossa kotiin päin.

Aterioimassa tai vain kassin hakemassa käy niin yksineläjiä kuin lapsiperheitäkin.

– Aika paljon käy vanhuksia, sanoo Sumanen.

Viime vuonna aterioimassa ja ruokakassin hakemassa kävi yhteensä kuutisenkymmentä henkilöä. Keitto loppui kesken. Sekä lohi- että hirvikeittoa keitettiin kaluston sanelema maksimimäärä 20 litraa, josta jaettiin 150 annosta. Ulkotulilla tehtävä hirvisoppa valmistetaan lahjoituksena saatavasta joko puolikkaasta peuraa tai hirvenvasasta.

Pari-kolme tuntia kestävään tapahtumaan odotetaan saman verran kävijöitä kuin viimeksi.

– Toisaalta korona voi vaikuttaa suuntaan tai toiseen, Sumanen aprikoi.

– Jos itse ei pääse paikan päälle, autamme kyllä kuljetuksessa ja tuomme aterian perille, hän lupaa.

Tilaisuudessa noudatetaan koronarajoituksia. Ruokaa jakava henkilökunta varustautuu kasvomaskeilla ja hanskoilla. Paikan päältä myös aterioimaan tulevat saavat hengityssuojaimia. Ruokatarpeet on erillispakattu, käsidesiä kuluu.

 

– Pidämme koronatilannetta tarkkaan silmällä, pidämme itsemme terveinä ja suojaudumme, että kaikki sujuisi turvallisesti. Kaikki käyttävät maskia, kun tullaan paikalle. Pidämme turvavälit ja käytämme käsidesiä, sanoo hankkeen tiedotusvastaava Tanja Toivonen.

Hän toivoo rohkeita yhteydenottoja sellaisilta, jotka voivat auttaa kalastajia auttamaan muita. Toivosen laatimat vetoomukset sosiaalisessa mediassa ovat tuottaneet tulosta, mutta kalastajat ottavat vielä jouluaatonaattoon saakka apua vastaan. Tarjota voi elintarvikkeita, vaikka tiivistemehuja, käteistä ei oteta lainkaan vastaan.

– Yllättävän paljon meille on tarjottu ihan puhdasta rahaa. Emme kuitenkaan ota sitä vastaan. Se on periaatteemme, sanoo Reijo Sumanen, joka on kehottanut rahan tarjoajia ostamaan lahjoitettavaksi jotain ruokatavaraa.

Lahjoitustavaraa voi toimittaa Herralankoskelle maanantaista 14. joulukuuta alkaen. Talkoolaiset ovat paikan päällä jouluaatonaattoon asti aamuyhdeksästä puoleenpäivään. Tavaraerien noudosta voi sopia Tanja Toivosen kanssa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?