Koronarokotteen annosväli pitenee 12 viikkoon: Lempäälä ja Vesilahti peruuttavat sovittuja rokotusaikoja

THL:n suosituksen mukaisesti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueen kunnat, työterveyshuollot ja yksityiset toimijat siirtävät jo annetut toisen rokotuskerran ajat siten, että rokoteannosten väliksi tulee 12 viikkoa. Kuva: Katariina Rannaste

Koronarokotteiden annosväliä pidennetään Pirkanmaalla 12 viikkoon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksesta. Kaikki Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat koronarokotteet vaativat kaksi rokoteannosta. Valmistajien mukaan tehoste tulisi antaa kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

Annosvälin pidennys ei THL:n mukaan heikennä rokotteen tehoa.

– Rokotettu saa yleensä paremman suojan, kun annosväliä pidennetään, sillä silloin elimistön tuottama vastustuskyky kypsyy ja vahvistuu, toteaa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

THL:n mukaan muutoksen ansiosta myös yhä useammat suurimmassa riskissä olevat kansalaiset voivat saada ensimmäisen rokotteen nopeammin kuin alkuperäisessä aikataulussa.

Muutos tulee voimaan keskiviikosta 10. helmikuuta alkaen.

Suosituksia rokotteiden annosvälistä tarkastellaan uudelleen sitä mukaa, kun saatavilla on uutta tietoa sekä Suomeen toimitettavista rokotemääristä että eri rokotteiden suojatehosta.

 

Lempäälä ja Vesilahti peruuttavat muutoksen johdosta sovittuja rokotusaikoja. Asiakkaille soitetaan henkilökohtaisesti rokoteajan siirrosta.

Lempäälässä rokotusajan siirto koskee lähes 600 kuntalaista. Tehosterokotukset annetaan suunnitellusti 8.–9. helmikuuta, mutta 10. helmikuuta lukien sovitut rokotusajat perutaan.

– Jotta terveyspalvelujen puhelinpalvelu ei tukkeudu rokotekyselyistä, kenenkään ei kannata soittaa rokoteaikaa siirtääkseen tai varatakseen, Lempäälän kunta tiedottaa.

Vesilahdessa oli tarkoitus antaa tällä viikolla eli 8.–12. helmikuuta tehosterokotteita yli 80-vuotiaille. Nämä ajat siirtyvät noin yhdeksällä viikolla eteenpäin huhtikuulle siten, että annosten väliksi tulee 12 viikkoa. Pirkkalan terveyspalveluista on soitettu vesilahtelaisille asiakkaille viikonlopun aikana ja sovittu uudet rokotusajat.

 

Lue myös:

Pirkanmaan koronasuositukset jatkuvat maaliskuuhun – Rokotusten tahtia voi seurata kartalta kunnittain

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?