Huikea saavutus: lempääläinen Veli-Matti Karinkanta on valittu judotuomariksi Tokion olympialaisiin

Veli-Matti Karinkanta edustaa ensimmäisenä suomalaisena judotuomarina olympialaisissa. Kuva: Alenezi Fawaz

Veli-Matti Karinkanta on valittu kaikkien aikojen ensimmäiseksi suomalaiseksi judotuomariksi olympialaisiin. Karinkanta edustaa suomalaista tuomariosaamista Tokion olympialaisissa.

Olympialaiset järjestetään 23.7.–8.8.2021 Tokiossa, Japanissa. Kisat oli tarkoitus järjestää vuonna 2020, mutta koronaviruspandemian vuoksi kisat siirrettiin järjestettäviksi tulevana kesänä.

Suomen Judoliitto sai tiedon Karinkannan valinnasta Kansainvälisen Judoliiton tuomarikomissiolta keskiviikkona 10. helmikuuta.

 

Judotuomarit valitaan olympialaisiin tuomareiden rankingin pohjalta. Kansainvälinen Judoliitto arvostelee kaikissa alaisissaan turnauksissa tuomareiden suorituksen ja rankkaa tuomarit näiden arviointien perusteella.

– Karinkanta on noussut tässä arvioinnissa maailman viiden parhaan judotuomarin joukkoon ollen listalla parhaimmillaan toinen, Suomen judoliitto kertoo tiedotteessaan.

 

48-vuotias, raahelaislähtöinen Veli-Matti Karinkanta aloitti judoharrastuksensa vuonna 1983. Tällä hetkellä Karinkanta asuu Lempäälässä, jossa hän toimii puheenjohtajana ja valmentajana perustamassaan Syokonkan Judossa. Hän on ammatiltaan opettaja.

Karinkanta tuomitsi ensimmäistä kertaa SM-kilpailuissa 1999. Vuonna 2002 hän suoritti alemman kansainvälisen tuomarilisenssin. Kansainvälisen korkeimman luokan tuomarilisenssin hän suoritti vuonna 2012. Sen jälkeen Karinkannan tuomariura on ollut nousujohteinen.

Karinkannan tuomariuran huippukohtia ovat olleet MM-kilpailuissa tuomitut loppuottelut, joita on uralle kertynyt peräti viisi. Mieleenpainuvia tuomarointeja ovat olleet myös Masters turnaukset, jonne kutsutaan painoluokkien maailmanrankingien parhaimmisto.

 

Tällä hetkellä Karinkanta kiertää Kansainvälisen Judoliiton IJF:n Grand Slam ja Grand Prix -kilpailuja siltä osin kuin niitä koronapandemian keskellä pystytään järjestämään.

Seuraava kilpailu on Israelin Tel Avivissa järjestettävä Grand Slam -turnaus 18.–20. helmikuuta.

 

Lue myös:

”Olympiafinaali on sama kuin kullan voittaminen urheilijalle” – Veli-Matti Karinkanta voi tehdä historiaa olemalla ensimmäinen pohjoismaalainen judotuomari olympialaisissa

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?