Koronasuositukset jatkuvat hiihtolomaviikon yli – Sairaanhoitopiiri: muuntovirus ei ole vielä vaikuttanut epidemiatilanteeseen

Pirkanmaan koronasuositukset pidetään voimassa hiihtolomaviikon yli, eli 15. maaliskuuta asti. Asiasta 23. helmikuuta päättäneen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan tilanne ei mahdollista nykyisten suositusten purkamista. Aluehallintoviraston kokoontumisrajoitus on voimassa 1. maaliskuuta asti.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 97 tartuntaa. Tunnetuista 70 tartunnasta kolmasosa eli 22 oli perheiden sisäisiä tartuntoja. Sukulaisten tai ystävien tapaamisista tuli 15 tartuntaa. Ulkomailta tuli 12 tapausta. Työpaikoilla todettiin yhdeksän tapausta kaikkiaan kahdeksalta eri työpaikalta. Yksityisistä juhlista tuli neljä tartuntaa, kuten myös baareista. Kolme tartuntaa tuli kotimaan matkailusta ja yksi tartunta aikuisten harrastustoiminnasta. Tartuntoja ei tullut kouluista, päiväkodeista ja lasten ja nuorten harrastuksista.

Lempäälässä on todettu 141 koronatartuntaa pandemian aikana. Määrä kasvoi viime viikolla kahdeksalla tapauksella. Vesilahdessa on ollut pandemian aikana 13 varmistettua koronavirustartuntaa.

 

Pirkanmaalla on tähän mennessä todettu 17 Iso-Britannian muuntovirustartuntaa, viisi Etelä-Afrikan ja yksi Brasilian muuntovirustartunta.

Muuntovirusten tartuntaketjut on sairanhoitopiirin mukaan saatu Pirkanmaalla hyvin jäljitettyä. Joukkoaltistumisissa on todettu vain yksi muuntoviruksen jatkotartunta.

– Pirkanmaalla kuitenkin varaudutaan muuntoviruksen osuuden kasvuun. Avainasemassa on oireisten nopea testiin hakeutuminen ja sujuva jäljitystyö, joka on Pirkanmaalla toiminut hyvin, sairaanhoitopiiri tiedottaa.

 

Sairaanhoitopiiri muistuttaa tartuntatautilain velvoittavan myös yksityisiä toimijoita. Maanantaina 22. helmikuuta on tullut voimaan tartuntatautilain päivitys.

– Pirkanmaata koskee tällä hetkellä erityisesti lain kohta §58c, joka velvoittaa eri toimijoita, kuten yksityisiä yrityksiä, säätiöitä, kuntia ja kuntayhtymiä sekä uskonnollisia yhteisöjä ja julkisoikeudellisia laitoksia toimimaan tiloissaan koronaepidemian leviämisen estämiseksi, sairaanhoitopiiri toteaa.

Käytännössä asiakkailla ja osallistujilla on näissä tiloissa oltava mahdollisuus turvaväleihin ja käsien puhdistamiseen. Tämän lisäksi asiakkaille ja osallistujille on luotava toimintaohjeet, joilla tartuntojen leviämistä voidaan estää. Laki edellyttää tehokasta tilojen ja pintojen puhdistamista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?