Riskiryhmiin kuuluvien 60–69-vuotiaiden rokotukset alkoivat Lempäälässä – Rokotukseen pääsee sähköisen ajanvarauksen kautta

– Meillä on mahdollisuudet ja resurssit rokottaa, mutta rokottaminen etenee hitaasti rokotteiden puutteen vuoksi, kertoo apulaisylilääkäri Taina Hellsten. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälään on saatu 350 rokotteen erä AstraZenecan kehittämää koronavirusrokotetta, jolla aloitetaan 60–69-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien rokottaminen.

Riskiryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on erittäin voimakkaasti koronavirustaudille altistava sairaus tai tila. Näitä ovat elin- tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea immuunivasteeseen vaikuttava sairaus, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoa vaativa tyypin 2 diabetes tai Downin oireyhtymä.

– Riskiryhmään kuuluville on sähköinen ajanvaraus, johon pääsee Lempäälän kunnan nettisivujen kautta, kertoo apulaisylilääkäri Taina Hellsten.

Varausten tekeminen on ollut laimeaa ja hoitohenkilökunta on joutunut patistelemaan ihmisiä liikkeelle.

Hellsten toivoo, että mahdollisimman moni riskiryhmään kuuluva ottaisi ja varaisi nyt ajan sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. AstraZenecan rokotetta on tulossa ensi viikolla 150 ja seuraavalla viikolla 220 annosta lisää.

AstraZenecan rokotetta annetaan alle 70-vuotiaille, koska rokotteen tehosta ikäihmisten kohdalla ei ole vahvaa näyttöä. – Sen vuoksi THL on suositellut, että rokotteet annetaan näin.

Lempäälään saatiin myös Modernan kehittämää koronavirusrokotetta 40 annosta. AstraZenecan rokotteen tapaan tämä rokote ei vaadi laimentamista ja sen säilyvyys on hyvä, joten annos voidaan kuljettaa kotiin.

– Rokote on tarkoitettu yli 70-vuotiaille kotihoidon asukkaille. Meillä on enää vähän sellaisia, jotka eivät ole rokotusta jo saaneet. Kysymyksessä ovat lähinnä henkilöt, jotka eivät päässeet kotoa kuntonsa vuoksi rokotukseen.

 

Yli 70-vuotiaiden ikäihmisten helmikuun alussa alkanut rokottaminen jatkuu ikäryhmittäin Pfizerin kehittämällä koronarokotteella.

– Tällä viikolla saimme rokotteet 150 hengelle. Rokotetta on annettu yli 80-vuotiaille. Kun ensimmäisten viikkojen aikana saatiin rokotettu jo yli 60 prosenttia tästä ikäryhmästä, niin käytännössä tämän viikon jälkeen kaikki Lempäälän yli 80-vuotiaat, jotka ovat rokotteen halunneet, on rokotettu.

Ensi viikolla Pfizerin rokotetta on tulossa 90 hengelle.

– Silloin ruvetaan rokottamaan 75–80-vuotiaita. Soitamme heille ja kutsumme rokotukseen, Hellsten kertoo.

Kun rokotteita saadaan lisää, vuorossa ovat 70–75-vuotiaat.  70–79-vuotiaat rokotetaan ikänsä perusteella, tässä ikäryhmässä rokotteen saaminen ei edellytä riskiryhmäarviota. Tässä ikäryhmässä on peräti 1 600 kuntalaista, joten rokotetarve on suuri.

 

Rokotukset etenevät hitaasti rokotteiden puutteen vuoksi. Tällä hetkellä rokotukset annetaan Himmin ruokasalissa.

– Meillä on suunnitteilla rokotuspisteen perustaminen Ideaparkiin, jolloin meillä olisi kolme rokotustiimiä Ideaparkissa ja yksi Himmin ruokasalissa. Meillä on mahdollisuudet ja resurssit rokottaa. Nyt saamamme rokotemäärät ovat niin pieniä, ettei sinne kannata vielä lähteä, Taina Hellsten kertoo.

Suomessa odotettiin, että massarokotuksiin päästään maaliskuun aikana. Nyt se ei näytä enää todennäköiseltä, sillä rokotteita tulee kentälle tipottain.

Kommentit (2)

  1. Paula Uotila

    Kenellekään ei ole tullut mieleen, että sähköinen ajanvaraus toimii huonosti. Itse olen yrittänyt ties kuinka monta kertaa, mutta varaussivusta en ole nähnyt vilaustakaan

  2. Ahti Granat

    Sähköinen tunnistautuminen ajanvarauksen saamiseksi ei voi eikä saa olla ainoa väylä. Nyt on vielä hyvää aikaa luoda koordinoitu puhelinajanvaraus sähköisen oheen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?