Koronarokotusten tahti ripeytyy toukokuussa – viikonloppurokotukset käynnistyvät Lempäälässä

Lempäälässä koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut yli 6 000 henkilöä, Vesilahdessa reilut 1 200. Rokotustahti saattaa kiristyä. Vielä ei ole näköpiirissä, että lähiaikoina päästäisiin rokottamaan laajamittaisesti. Kuva: LVS-arkisto/Katariina Rannaste

Koronarokotuksissa on edetty Lempäälässä ja Vesilahdessa viisikymppisiin.

Lempäälässä rokotusvuorossa ovat nyt ikäperusteisesti yli 55-vuotiaat ja Vesilahdessa yli 50-vuotiaat. Samanaikaisesti jatkuvat riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvien yli 16-vuotiaiden kuntalaisten rokotukset.

 

Rokotustahdin arvioidaan vauhdittuvan lähiviikkoina, sillä Suomeen on määrä saapua suurempi erä lääkevalmistaja Pfizerin rokotetta.

Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita, että laajamittaisiin rokotuksiin päästäisiin Lempäälässä ja Vesilahdessa. Rokotteita jaellaan alue- ja väestöperusteisesti.

– Viikoilla 19–20 pitäisi Suomeen tulla suurempi määrä Pfizerin rokotetta. Valtakunnallisesti ajatellaan, että rokotemäärät kasvavat, mutta vielä ei pystytä sanomaan, millaisia määriä kuntiin saadaan, apulaisylilääkäri Taina Hellsten Lempäälän terveyskeskuksesta muistuttaa.

 

Kahtena viime viikkona rokotetta on saatu Lempäälään niukasti, eikä rokotusaikoja ole siksi ollut ylenpalttisesti kuntalaisten varattavissa.

– Rokotemäärät ovat olleet maltillisia. Jos rokotteita tulee samassa määrin myös jatkossa, ei laajamittaisia rokotuksia voida järjestää, sairaanhoitaja Jenni Siljamäki Lempäälän terveyskeskuksesta sanoo.

– Toivomme toki, että rokotukset saataisiin laaja-alaisesti vauhtiin toukokuussa. Se olisi kaikkien etu, Taina Hellsten toteaa.

 

Pirkkalan ja Vesilahden tartuntataudeista vastaava lääkäri Jaakko Kivijärvi sanoo, että pienten kuntien kohdalla suoranaisista massarokotuksista ei päästä puhumaan missään vaiheessa.

– Vesilahden kokoiseen kuntaan saatavat rokotemäärät ovat viikkotasolla enintään muutamia satoja annoksia. Kovin paljon yli 600:ta annosta viikossa emme todennäköisesti saa missään vaiheessa, sillä väestöpohjaisen laskelman mukaan tämä vaatisi, että Suomeen saataisiin lähemmäs miljoona rokoteannosta viikossa, Kivijärvi toteaa.

 

Lempäälässä rokotuksia on tällä hetkellä priorisoitu Ideaparkiin. Rokotuksia annetaan entisessä Ti Ti -Nallen talossa. Rokotepäiviä järjestetään satunnaisesti myös Lempäälän terveysasemalla, Himmissä. Kuva: LVS-arkisto/Katariina Rannaste

Vaikka tähänastiset rokotemäärät ovat olleet pieniä, ovat ikäihmisten rokotukset edistyneet hyvin.

Lempäälässä ikäryhmät 70-vuotiaista ylöspäin on saatu rokotettua yli 90-prosenttisesti, ja 60–69-vuotiaat yli 65-prosenttisesti. Vesilahdessa 70–74-vuotiaiden ikäryhmän rokotekattavuus on 88,8 prosenttia, 75–79-vuotiaiden 89,8 prosenttia ja yli 80-vuotiaiden 94,8 prosenttia.

– THL:n linja on, että ihmisiä rokotetaan ikäryhmäperusteisesti, eli kun yksi ryhmä on saatu rokotettua, siirrytään seuraavaan. Noudatamme THL:n ohjeistusta, Taina Hellsten sanoo.

– Iäkkäille rokotteen saaminen on lääketieteellisillä perusteilla tärkeintä. Heille korona muodostaa erityisen riskin, Jenni Siljamäki toteaa.

 

Toistaiseksi kuntalaisia on pystytty rokottamaan virka-aikana. Kun rokotusvuoroon ovat nyt laajemmin tulleet työikäiset, on molemmissa kunnissa harkittu myös ilta- ja viikonloppurokotusten järjestämistä.

– Rokotettavana on nyt käynyt selkeästi enemmän työikäisiä kuin vielä pari viikkoa sitten, Jenni Siljamäki vahvistaa.

– On ajateltu, että rokotuspäiviä venytettäisiin iltaan, esimerkiksi kello 18:aan, että työikäiset pääsisivät rokotuksiin. Myös lauantairokotuksia järjestetään, jos rokotteita on riittävästi saatavilla. Saimme tälle viikolle lisäannoksen Modernan rokotetta, joten suunnittelemme jo ensi lauantaille rokotepäivää Ideaparkiin, toteaa Taina Hellsten.

 

Jaakko Kivijärven mukaan myös Vesilahdessa on ilta- ja viikonloppurokotuksien mahdollisuus olemassa.

– Osa ajoista saatetaan hyvinkin järjestää niin sanotun virka-ajan ulkopuolella rokotuskattavuuden optimoimiseksi. Monet työnantajat suhtautuvat rokotusaikoihin suopeasti, joten myös työssäkäyvät henkilöt ovat päässeet rokotusajoille kiitettävän hyvin.

– Seuraamme tilannetta ja tarpeen mukaan järjestämme rokotusajankohtiin enemmän valinnanvaraa, Kivijärvi sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?