Tällä kertaa auringonkukkakohteitakin: Lempäälä kukkii myös kesäkaudella 2021

Lempäälässä kukoistavat  niittykukka-alueet myös tulevana kesänä. Viime kesänä kedolla kirmasivat Heidi Rämö (vas.), Elisa Haikala, Kari Pusa ja Harri Toivola. Kuva: Katariina Rannaste

 

Lempäälän kunnalla on tänä vuonna eri puolilla Lempäälää yhteensä 12 eri maisema- ja niittykukkapeltoa. Kukinnoiltaan yksivuotisilta maisemakukka-alueilta kukkien poiminta rajoitetaan alkavaksi loppukesään.

Yksivuotisia maisemakukka-alueita on suunniteltu perustettavan ainakin Maakalan, Moisionaukean, Kiviahon, Marjamäen, Kuljun ja Sääksjärven alueille.

Monivuotisilta niittykukka-alueilta kukkien poimintaa ei suositella.

Kylvettävistä kohteista kuusi on kukinnoltaan yksivuotisia maisemakukka-alueita ja loput kuusi on vuonna 2020 kylvettyjä monivuotisia niittykukka-alueita. Alueet lisäävät luonnon monimuotoisuutta ja virkistävät Lempäälän maisemakuvaa. Ennustamattomat tulevan kesän luonnonolosuhteet kuitenkin vaikuttavat kukkien menestymiseen ja kukinta-aikaan.

 

Tänä vuonna kukinnoltaan yksivuotisilla maisemakukkapelloilla on myös auringonkukkakohteita. Lisäksi osaan kohteista kylvetään edellisvuoden tapaan myöhäiseen syksyyn saakka kukkivaa Diana-koristemaisemakukkaseosta, joka sisältää mm. kruunupäivänkakkaraa, kesälemmikkiä, maloppia, ruiskaunokkia, öljypellavaa, kesämalvikkia, pioniunikkoa, silkkiunikkoa, opiumunikkoa ja hunajakukkaa.

Vuonna 2021 kukinnoltaan yksivuotiset maisemakukka-alueet ovat valtaosin pinta-alaltaan pienehköjä. Tämän vuoksi alueilla kukkien poiminta rajoitetaan loppukesään tai alkusyksyyn. Näin turvataan kukkaloisto ja kaikkien kylvettävien kukkien kukinta kesäajaksi pidempään.

-Mikäli kukkien poiminta sallittaisiin heti, olisi pinta-alaltaan pienistä alueista kukat poimittuna viikossa ja se ei ole koko kesäkausi huomioiden kenenkään etu, kertoo maaseutupäällikkö Timo Perälampi.

Lempäälän kunta tiedottaa yksivuotisten kukkien tarkemmat poimintakohteet lähempänä poiminta-ajankohtaa kesällä.

Lempäälän kunnassa on tällä hetkellä oselvittelyssä, voisiko viime vuonna ollut laaja-alainen Saikan peltoalue olla maisemakukilla myös tänä vuonna. Saikan alue on kaavoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi.

 

Monivuotiset niittykukka-alueet

Vuonna 2020 kylvettyjen monivuotisten niittykukkien alkuunlähtö ja kukinta eivät näy parhaimmalla mahdollisella tavalla vielä ensimmäisenä tai toisena kasvuvuotena. On tärkeää, että monivuotisia kukkia ei poimittaisi, koska kukat myös lisääntyvät siementämällä ja juuriversonnan turvin.

Monivuotisilta niittykukka-alueilta kukkien poimintaa ei suositella.

Tässä karttalinkit monivuotisille niittykukka-alueille:

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?