Kukkia, kukkia: Lempäälässä on ensi kesänä yhteensä 13 kohdetta, joista 6 kasvaa monivuotista niittykukkaa ja 7 yksivuotista maisemakukkaa. Yhteensä kukkaloistoa on vajaat 12 hehtaaria

Saikan alueelle kylvetään yksivuotista Diana-koristemaisemakukkaseosta ja hunajakukka-auringonkukka-aloja. Kukkia saa poimia loppukesästä. Noin kuuden hehtaarin laajuinen maisemakukka-alue sijaitsee Kuljuntien varrella Tuulan Tupaa vastapäätä. Kuva: Lempäälän kunta

Viime kesän kukkaloisto saa jatkoa. Lempäälässä on tänä vuonna eri puolella kuntaa yhteensä 13 kunnallista maisema- ja niittykukkapeltoa. Nyt maisemakukkapelloilla on uutuutena auringonkukkaa.

Viime kesältä tuttu Saikan laaja, kuuden hehtaarin maisemakukkapelto saa myös tänä kesänä kukkapeitteen.

Kuuteen kohteeseen kylvetään monivuotista niittykukkaa ja seitsemään yksivuotista maisemakukkaa. Kukkaniittyä on yhteensä vajaa 12 hehtaaria.

Kaikki kohteet ovat nähtävissä sähköisellä kartalla. Kartan avulla on helppo suunnistaa kohteesta toiseen. Kartasta näkyy myös, mistä kohteista kukkia saa poimia ja mistä ei.

Yksivuotisilta maisemakukka-alueilta kukkien poiminta rajoitetaan alkavaksi loppukesään. Monivuotisilta niittykukka-alueilta kukkien poimintaa ei suositella.

Kartalla vihreällä merkityt kohteet ovat yksivuotisia maisemakukkia, joista kukkia voi loppukesästä poimia. Punaisella merkityt kohteet ovat monivuotisia niittykukkia, joista kukkien poimintaa ei suositella. Klikkaamalla kartalla kohdemerkintöjä kohteesta aukeaa lisätietoa.

 

Auringonkukka-hunajakukkaseos -kohteet kukkivat ensiksi violettina hunajakukilla, minkä jälkeen nousevat auringonkukat muuttaen alueen keltaiseksi. Kuva: Lempäälän kunta

Poiketen viimekesäisestä vänä vuonna kukinnoltaan yksivuotisilla maisemakukkapelloilla on myös auringonkukka-hunajakukkaseos -kohteita. Ensiksi alue kukkii violettina hunajakukilla, minkä jälkeen nousevat auringonkukat ja muuttavat alueen keltaiseksi.

− Viime vuonna maisemakukkapeltona ollut suosittu Saikan laaja-alainen kuuden hehtaarin alue kylvetään kukille myös tänä vuonna ja sieltä kukkien poiminta on mahdollista. Saikan pellolle kylvetään osaksi myös auringonkukka-hunajakukka -seosta, kertoo maaseutupäällikkö Timo Perälampi Lempäälän kunnasta.

Lisäksi osaan kohteista kylvetään edellisvuoden tapaan myöhäiseen syksyyn saakka kukkivaa Diana-koristemaisemakukkaseosta, joka sisältää mm. kruunupäivänkakkaraa, kesälemmikkiä, maloppia, ruiskaunokkia, öljypellavaa, kesämalvikkia, pioniunikkoa, silkkiunikkoa, opiumunikkoa ja hunajakukkaa.

− Yksivuotisilla maisemakukkapelloilla kukkaloiston odotetaan alkavan heinäkuun puolenvälin jälkeen. Täytyy kuitenkin muistaa, että ennustamattomat kesän luonnonolosuhteet vaikuttavat kukkien menestymiseen ja kukinta-aikaan, Perälampi toteaa.

2020 kylvettyjen monivuotisten niittykukkien alkuunlähtö ja kukinta eivät näy parhaimmalla mahdollisella tavalla vielä ensimmäisenä tai toisena kasvuvuotena. Perälampi muistuttaa olevan tärkeää, että monivuotisia kukkia ei poimittaisi, koska kukat lisääntyvät siementämällä ja juuriversonnan turvin.

Katso kaikki kohteet tästä: Kartta maisema- ja niittykukkapeltokohteista  on nähtävissä Lempäälän kunnan sivuilla.

 

Kohteet ovat nähtävissä sähköisellä kartalla. Kartasta näkyy, mistä kohteista kukkia saa poimia ja mistä ei.
Vihreällä merkityt kohteet ovat yksivuotisia maisemakukkia, joista kukkia voi loppukesästä poimia. Punaisella merkityt kohteet ovat monivuotisia niittykukkia, joista kukkien poimintaa ei suositella. Klikkaamalla kartalla kohdemerkintöjä kohteesta aukeaa lisätietoa. Kuva: kuvakaappaus

 

Lue myös:

Tällä kertaa auringonkukkakohteitakin: Lempäälä kukkii myös kesäkaudella 2021

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?