Lemmikin omistaja, varo punkkeja, kyitä ja ampiaisia!

Mitä pitää tehdä, jos punkki tarttuu turkkiin kiinni, kyy puree tai ampiainen pistää?

Kuvituskuva

• Suojaudu etukäteen. Lemmikille voi hankkia punkkien estolääkkeen eläinlääkäriltä tai apteekista. Punkkien torjuntaan tarkoitettuja valmisteita on monia erilaisia, ja niillä voi olla myös haittavaikutuksia. Omalle lemmikille sopivaa valmistetta kannattaa siis etsiä asiantuntijan avulla.

• Ole varovainen. Punkit lymyilevät erityisesti tiheässä kasvillisuudessa ja kyyt vetäytyvät kesällä suojaisaisiin paikkoihin, esimerkiksi niitylle. Ole tällaisissa paikoissa tarkkana. Ulkoilun jälkeen eläimelle on hyvä tehdä punkkitarkastus.

• Tarkkaile oireita. Kyyn pureman aiheuttamia oireita ovat voimattomuus, väsymys, kuolaaminen ja toisinaan oksentelu. Ampiaisen pisto voi aiheuttaa turvotusta, kutinaa, oksentelua, heikkoutta tai hengitysteiden turpoamista.

• Toimi nopeasti. Punkki tulee irrottaa mahdollisimman pian, etteivät punkin mahdollisesti levittämät sairaudet siirry eläimeen. Punkin irrottaminen onnistuu parhaiten punkkipihdeillä. Jos kyy puree koiraa tai ampiaisen piston oireet ovat voimakkaita, ota välittömästi yhteys lähimpään eläinlääkäriin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?