Lempäälän ja Vesilahden rannoilla on havaittu myrkkykeisoa – Lue, miltä rannoilta kasvia on tavattu ja mitä sille pitää tehdä

Myrkkykeison löytää varmimmin aivan vesirajan tuntumasta heinä–elokuussa kasvin kukkiessa. Kuva: Anneli Salo/Wikimedia Commons

Lempäälän ja Vesilahden uimarannoilta on tänä kesänä löytynyt myrkkykeisoa (Cicuta virosa). Kasvia esiintyy luonnossa yleisesti, mutta sen kaikki osat ovat myrkyllisiä ja siksi kasvi on hyvä oppia tunnistamaan.

Myrkkykeisoa on päässyt leviämään ainakin Lempäälän Lempoisten uimalan ja Mäyriän uimarannoille. Vesilahdessa myrkkykeisoa on havaittu Kirkonkylän uimarannalta, Lammasniemestä ja Narvan uimarannalta.

Lempäälän kunta poistaa kasvit yleisiltä uimarannoilta aina havaittaessa tarkastuskäyntien yhteydessä.

 

Myrkkykeiso tulee hävittää varsinkin uimarannoilta ja paikoista, joissa lapset tai kotieläimet voivat joutua sen kanssa kosketuksiin. Mikäli myrkkykeisosta saa oireita, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon tai myrkytyskeskukseen.

Myrkkykeiso kukkii heinä-elokuussa ja kasvaa 30–150 senttimetriä korkeaksi. Lajin voi helposti sekoittaa muihin samannäköisiin kasveihin, esimerkiksi koiranputkeen, vuohenputkeen tai karhunputkeen.

 

Myrkkykeison hävittäminen:

  • Kasvin hävittämiseen tulee varustautua hyvin, kasvi ei saa joutua ihon kanssa kosketuksiin. Laita jalkoihin kumisaappaat ja käsineiksi kumi- tai nitriittikäsineet.
  • Kasvi ja juurakko kaivetaan kokonaan ylös esimerkiksi pistolapiolla. Kaivamisessa kannattaa olla huolellinen, yhtään juurenpalaa ei saa jäädä maahan, sillä kasvi leviää todella helposti.
  • Myös maanpinnan peittäminen muutamaksi vuodeksi voi auttaa hävittämään maanalaiset juurakot.
  • Kaikki kasvinosat suljetaan visusti polttokelpoiseen muovisäkkiin, joka poltetaan hyvin palavalla nuotiolla tai toimittaa lähimmälle jäteasemalle tiiviisti pakattuna (leviämisvaaran vähentämiseksi). Pienet määrät voi laittaa tiiviisti pakattuna myös sekajäteastiaan.
  • Hävittämisen jälkeen on syytä tarkkailla paikkaa, jotta varmistutaan, onko kasvi saatu hävitettyä ja mikäli myrkkykeison taimia nousee uudestaan pitää käsittely toistaa.
  • Rantaveden läheisyydessä ei saa käyttää torjunta-aineita.
  • Myrkkykeison oikeaoppinen hävittäminen on tärkeää, sillä uusi kasvi kasvaa pienestäkin maahan jääneestä juuren palasesta. Kasvi leviää tehokkaasti myös siemenistä, jotka leviävät aallokon mukana pitkin rantaviivaa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?