Pirkanmaa siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen – tartuntoja on havaittu enemmän kuin koskaan aikaisemmin

Pirkanmaalla siirrytään jälleen epidemian leviämisvaiheeseen.

Pirkanmaan hankala koronatilanne on mennyt vieläkin huonompaan suuntaan, ja alueellinen pandemiaohjausryhmä totesi 3. elokuuta, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 521 uutta koronatartuntaa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Myös sairaalahoidon tarve on kasvanut.

Tartunnan lähde saatiin viime viikolla selville 368 tapauksessa, eli 71 prosenttia tartunnoista jäljitettiin. 153 tartunnan lähde jäi tuntemattomaksi. Näistä 116 tartuntaa on peräisin Pirkanmaalta, mikä merkitsee, että tautia on Pirkanmaalla liikkeellä paljon. Myös jätevesitutkimuksissa on havaittu runsaasti virusta.

Koronan ilmaantuvuus alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 149 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden. Positiivisten osuus Fimlabissa tehdyistä testeistä on edellisen viikon ajalta 4,4 prosenttia.

 

Eniten tartuntoja saatiin samasta taloudesta, kaikkiaan 118 tartuntaa (32 %). Kotiin tartunta tuotiin useimmiten sukulaisten, ystävien tai tuttavien tapaamisista: näitä tartuntoja oli kaikkiaan 66 (18 %). Yökerhoista, baareista ja ravintoloista tuli 56 tartuntaa (15 %). Yleisötapahtumista tartuntoja tuli 33 (9 %). Yksityisistä juhlista tartuntoja tuli 28 (8 %). Ulkomaisia tartuntoja oli 25 (7 %).

Selvästi eniten tartuntoja on 20–29-vuotiailla, ja mutta 30–39-vuotiaiden tartunnat ovat lisääntyneet runsaasti edelliseen viikkoon nähden. Myös 40–59-vuotiaiden tartunnat ovat nousussa: niiden määrä tuplaantui edellisestä viikosta.

Kesä- ja heinäkuun aikana Pirkanmaalla sairaalahoitoon joutuneista 51 prosenttia oli 20–39-vuotiaita.

 

Kaikista Pirkanmaalla kesän aikana koronaan sairastuneista täysin rokottamattomia on ollut noin puolet ja kertaalleen rokotettuja 35 prosenttia. Noin viisi prosenttia on saanut täyden rokotussarjan, ja tällaisissa tilanteissa sairastumiseen on johtanut hyvin voimakas tai pitkäaikainen altistuminen. Kymmenessä prosentissa tapauksista rokotustiedot eivät olleet saatavissa. Tilastojen valossa rokote on siis hyödyllinen suoja virusta vastaan.

 

Aluehallintoviraston viime viikolla päättämät kokoontumisrajoitukset ja turvavälimääräys tulevat voimaan torstaina 5. elokuuta. Toimien vaikuttavuutta arvioidaan sen jälkeen.

Lisäksi pandemiaohjausryhmä suosittelee tapahtumanjärjestäjille, että tapahtumien turvallisuussuunnitelmissa yleisö jaotellaan omiin ryhmiinsä, jotka eivät kohtaa toisiaan. Yleisöltä edellytetään myös maskin käyttöä.

Vahvat maskisuositukset pysyvät voimassa Pirkanmaalla. Etätyösuositusta alueella jatketaan syyskuun loppuun. Työnantajat voivat halutessaan tehdä oman suosituksen tätä pidemmällekin.

 

Peruskoulun ja toisen asteen opetus on tarkoitus aloittaa lähiopetuksena. Oppilaitoksilla on kuitenkin myös varalla suunnitelmat valmiina etäopetukseen siirtymisestä. Yli 12-vuotiaiden maskinkäyttösuositus jatkuu kouluissa ainakin siihen saakka, kunnes 12-15-vuotiaat ovat voineet saada kaksi rokoteannosta.

 

Lue myös:

Aluehallintavirasto asetti uusia koronarajoituksia Pirkanmaalle – sisätiloissa tilaisuuksien ja kokousten osallistujamäärä voi olla enintään 10 henkilöä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?