”Virus näyttää nyt sairastuttavan niitä henkilöitä, jotka ovat rokottamattomia” – Rokotusten merkitys kasvaa entisestään

Lempäälässä on todettu 360 koronavirustartuntaa toissa keväästä lähtien.

Pirkanmaalla odotetaan nyt valtakunnallisia hybridistrategian toimeenpano-ohjeita. Sen vuoksi tiistaina 7. syyskuuta kokoontunut pandemiaohjausryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin.

Rokotusten merkitys epidemian hallinnassa on kasvanut entisestään.

 

Yli 55-vuotiaista pirkanmaalaisista kaksi rokoteannosta on saanut yli 80 prosenttia. Sen sijaan 16–34 -vuotiaissa rokotekattavuus näyttää alhaisemmalta kuin muissa ikäryhmissä.

Lempäälässä ja Vesilahdessa ikäryhmät 40-vuotiaista ylöspäin on rokotettu yli 80-prosenttisesti.

Alhaisin rokotekattavuus Lempäälässä on 20–24-vuotiaiden ikäryhmässä. Heistä vain 60,7 prosenttia on ottanut ensimmäisen rokotteen. Vesilahdessa alhaisin rokotuskattavuus, 62,9 prosenttia, on 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Virus näyttää nyt sairastuttavan niitä henkilöitä, jotka ovat rokottamattomia, eli käynnissä on rokottamattomien epidemia. Rokotteen ottaminen on ulospääsy tästä tilanteesta, muistuttaa ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista.

 

Aikuisten ja nuorten rokottaminen vähentää myös alle 12-vuotiaiden tartuntoja.

Sairaalahoidossa kesä-syyskuun aikana olleista 75 prosenttia on ollut täysin rokottamattomia ja 20 prosenttia kertaalleen rokotettuja. Kahden rokotuksen jälkeen sairaalahoitoon joutuneet ovat olleet vaikeasti immuunipuutteisia. Tämä väestöryhmä saa jatkossa toisen tehosterokotteen.

 

Viime viikon aikana Pirkanmaalla todettiin 325 uutta tartuntaa, mikä on noin sata tartuntaa enemmän kuin edellisviikolla. Noin kolmasosalla tartuntalähde ei selvinnyt.

  • Tunnetuista 208:sta tartunnasta 108 todettiin perheiden sisällä. 30 tapausta tuli sukulaisten tai ystävien tapaamisista.
  • Kouluista ja oppilaitoksista tuli 28 tapausta, joista 25 todettiin alle 12-vuotiailla ala-asteella tai esiopetuksessa ja kaksi toisella asteella.
  • Ulkomailta tuli 19 tartuntaa.
  • Työpaikoilla todettiin kymmenen tartuntaa seitsemässä eri työpaikassa.
  • Vapaa-ajan harrastuksissa ilmeni kuusi tapausta ja päiväkodeissa kaksi.
  • Yksityisissä juhlissa tuli kaksi tartuntaa, yleisötapahtumista yksi ja lisäksi todettiin kaksi muuta tunnettua tartunnanlähdettä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?