Aimalan kirkkoa käsittelevä teos on julkaistu – Julkistustilaisuus Lempäälä-päivänä 9. syyskuuta

Erik Edner kirjasi osin runopukuisen tarinan Aimalan kirkon poltosta ja uusien kirkonpaikkojen etsinnästä.

Lempäälä-Seuran kustantama Aimalan kirkkoa koskeva teos on tullut painosta. Kirjan nimi on Aimalan kirkko palaa; Lempäälän 1750-luvun pitäjänkuvaukset ja ensimmäinen kirkko.

Dosentti Ilkka Mäkisen ja vanhojen käsialojen tuntijan Anssi Mäkisen toimittama teos sisältää kirkkoherra Erik Ednerin ja ylioppilas Mikael Waldeniuksen arkistoista etsityt pitäjänkuvaukset alkukielellä ruotsiksi ja suomennoksina selityksineen sekä niitä taustoittavia artikkeleita.

Mukana on myös Waldeniuksen laatima Lempäälässä tavattavien kasvien luettelo suomen-, ruotsin- ja latinankielisine nimineen.

 

Kirja on tarkoitettu sekä paikallishistoriasta kiinnostuneelle yleisölle että tutkijoiden käyttöön.

Pitävästi dokumentoitu teos kuvaa ainutlaatuisella tavalla 1700-luvun kaksikielisen ja monisäätyisen paikallisyhteisön verkostoja sekä aikakauden tieteellisen tutkimuksen kytkentöjä pitäjätasolle asti.

Pitäjänkuvaukset sisältävät mm. kalevalamittaisen runon Lempäälän ja Vesilahden yhteisen Aimalan kirkon poltosta, joka tarina osaltaan on johdattanut vuonna 2017 ja 2021 suoritettuihin arkeologisiin kaivauksiin.

Itse kirkon pohjaa ei vielä löydetty, mutta sitä ympäröineestä hautausmaasta on nostettu useiden 1300–1400-lukujen vainajien jäänteitä analysointiin.

 

Kirjan julkistustilaisuus pidetään Lempäälä-päivänä 9. syyskuuta kello 18 alkaen.

Kokoontumisrajoitusten vuoksi paikan päälle pääsee vain 10 henkeä, mutta tilaisuutta voi seurata Zoom-yhteydellä. Tilaisuuteen voi pyytää Zoom-yhteyden Riikka Piiroselta riikka.piironen2@gmail.com.

Lisää aihepiiristä kuullaan Pirkan opiston ja yhteistyökumppaneiden 25. syyskuuta järjestämässä Keskiaikaseminaarissa, teemaltaan Aimalasta Telkäntaipaleelle.

 

Lue myös:

Tarinat Aimalan kirkosta ovat totta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?