Sarapiston leikkikentän komea kuusi haluttiin rauhoittaa – Asukasyhdistys päätti epävirallisesta suojelusta

Kentän kuusi on kasvanut puolessa vuosisadassa sateelta ja paahteelta suojaavaksi leikkipaikaksi.

Saippuakuplia, ilmapalloja, leikkiä, musiikkia, kullattujen lehmänkellojen moikunaa, pientä naposteltavaa – siinä Sarapiston leikkikentän ”kuusijuhlan” ohjelmaa viime torstaina 16. syyskuuta.

Aiheena oli rauhoittaa kentän reunassa kuusi, jonka juurella lapset mieluusti leikkivät. Yli 50-vuotias kuusi suojaa myös sateelta ja liialta auringolta.

Komean kuusen viereen kiinnitettiin lasten paljastamana posliinilaatta: ”Kuusi suojeltiin leikkipaikaksi Lasten oikeuksien päivänä 1985”. Silloin se oli vasta ajatus, nyt toteutettiin. Tuona vuonna sarapistolaiset järjestivät kentällä ison tapahtuman osana Yhdistyneiden Kansakuntien 1950-luvulla aloittamaa lasten oikeuksien huomioimista.

 

Laatan taiteili asukasyhdistyksen hallituksessa vaikuttava Kaarina Lepistö. Hän on yli 30 vuoden ajan pitänyt Lempäälässä posliinimaalauskoulua sekä myynyt töitään.

Sarapiston leikkikentän taustasta kertoi kentällä neljä vuosikymmentä hyörinyt Antero Korhonen, hänkin asukasyhdistyksen hallinnossa.

 

Sarapisto alkoi rakentua 1970 luvun alussa. Kunta osti alueen ja kaavoitti tonteiksi. Rakentajiksi tuli lapsiperheitä. Kun toistakymmentä perhettä oli saanut katon päällensä, ne halusivat leikkikentän – aikaa ja rahaa oli niukalti kuljettaa lapsia muualle, kun omatkin nurkat olivat vielä keskeneräisiä.

He perustivat nopeasti omakotiyhdistyksen, joka suostutteli kuntaa jättämään kenttää varten yksi Sienipolun tontti myymättä. Se onnistui. Alue tasattiin, sorastettiin ja kalustettiin. Reunassa kasvanut miehenkorkuinen kuusi sai jäädä.

Myöhemmin asukkaat istuttivat kentälleen mäntyjä, joista muutama jo poistettukin. Talkoin tehty kenttä on nyt kunnan vastuulla, mutta on yhä lasten ja heidän vanhempiensa kohtaamispaikka.

Hauskassa suojelutapahtumassa oli paikalla myös aikoinaan leikkikentän tekoon osallistuneita, siellä lapsena leikkineitä sekä naapurustoa.

Kaarina Lepistö teki suojelusta kertovan laatan kuusen viereen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?