Auringonvalo tervehti vanhuksia Kanttorinpuistossa: Lempäälän kunnan vanhustyössä on suunnitteilla vapaaehtoistoiminnan kurssit keväälle 2022 koronatilanteen salliessa

Keijo Kantosen (vas.) avustama Simo Lemberg sai ulos saavuttuaan tervehdyksen Johanna Viljaselta ja 12-vuotiaalta Remo-collielta. Kuva: Erkki Koivisto

 

Yksi iso keltaoranssi taivaalla ja 30 samanväriseksi jalkautunutta hyväntekijää kaunisti kymmenien vanhusten päivän maanantaina 27. syyskuuta Lempäälän keskustassa Kanttorinpuistossa.

Lempäälän kunnan liikunnanohjaaja Paula Eloranta jakaa ulkosalla pahvilaatikosta vertaisohjaajille ja muille vapaaehtoisille vanhusten ulkoiluttajille kirkkaanoranssit liivit. Näkyvä joukko hajaantuu ne yllään tehtävänään hakea Himminkodon tehostetun palveluasumisyksikön asukkaita ulkoilemaan ja nauttimaan kauniin aurinkoisesta syyssäästä.

Selkämyksen ”Joukot liikkeelle” -tekstillä varustettuja liivejä meni tapahtumassa jakoon kolmisenkymmentä kappaletta. Enemmänkin olisi voinut.

− Kunnan vanhustyössä on suunnitelmissa jälleen pitää vapaaehtoistoiminnan kurssit keväällä 2022, mikäli koronatilanne vain sallii. Haluamme pitää kynnyksen matalana ihmisten ryhtyä tällaiseen toimintaan. Sitoutumisen taso on ihan itsestä kiinni; voi vaikkapa osallistua ihan vain tällaisiin tapahtumiin, Eloranta sanoo.

Vapaaehtoistyöryhmä on suunnitellut vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille koulutusta, joka on tarkoitus toteuttaa aikavälillä 2.2.–17.3.2022.

− Koulutuskokonaisuus on järjestetty viimeksi vuonna 2020. Mitään tarkkoja koulutuspäivämääriä ei ole vielä sovittu. Uskon, että korona-ajan jälkeen ihmiset ovat innokkaita osallistumaan vapaaehtoistoimintaa. Tärkeän asian ympärillä olemme, sanoo Karoliina Ryödi-Haataja Himmistä.

Lempäälän kunnassa vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina toimii palvelupäällikkö Annikki Lepola.

 

Puusta pudonneita vaahteranlehtiä syönyt Lurjus-poni Pelto-Erkkilän ratsutilalta oli huomion keskipisteenä. Kuva: Erkki Koivisto

Himmin ”Vie vanhus ulos” -tapahtuma järjestettiin maanantaina hieman etukäteen Ikäinstituutin valtakunnallisen vanhustenviikon kunniaksi. Kampanja kutsuu vapaaehtoisia, järjestötoimijoita, opiskelijoita, liikunnan ja hoitotyön ammattilaisia sekä läheisiä ja naapureita ulkoilemaan tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa.

Lempäälän tilaisuuden mahdollistamiseksi vapaaehtoiset ulkoiluttajat saattoivat asukkaita Himmin aulasta ja Himminnaapurin ulko-ovelta pihassa olevaan Kanttorinpuistoon. Puistossa esiintyi Lempäälän Mieskuoro, ja tarjolla oli Merja Myllerin ja Jorma Järvilehdon paistamia muurinpohjalettuja. Lionsklubi Lempäälä tarjosi talon asukkaille kakkukahvit.

 

Jorma Järvilehto ja Merja Myller paistoivat räiskäleitä Himminkodon suihkulähteellä. Muurinpohjalättyjen paistosta vastasivat,
Lempäälän-Vesilahden Diabetesyhdistys  ja Lempäälän Maa- ja kotitalousnaiset. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälän Mieskuoro esiintyi ulkosalla. Kuva: Erkki Koivisto

Vanhuksia 12-vuotiaalla Remo-koirallaan ilostuttamassa ollut Johanna Viljanen oli yksi ensimmäisiä paikalla olleita.

− Tämä koira siis todella pitää vanhuksista. Tulin tunnin etuajassa, kun en ollut varma, missä Kanttorinpuisto Lempäälän keskustassa sijaitsee. Tänne oli vaikea löytää, koska missään ei ole mitään viittaa ohjaamassa eikä Kanttorinpuistossakaan missään lue sen nimeä, hän harmittelee.

Lempäälässä usean toimijan yhteistyöryhmä on koonnut voimansa vapaaehtoistyön kehittämiseksi. Vanhuspalveluiden kokoamassa yhteistyöryhmässä ovat tällä hetkellä mukana Kotokampus, Sääksjärven SPR:n osasto, Lempäälän seurakunta, Lempäälän kunnan liikuntapalvelut, Lempäälän kunnan muistipoliklinikka, terveyskeskuksen vuodeosasto sekä vanhuspalvelut Himminkodon ja Toimelantalon edustuksella.

Idean taustalla on seniorineuvoston keväällä 2019 esittämä ajatus vapaaehtoistyön yhteistoiminnasta eri toimijoiden kesken.

Syysaurinko helli Himminkodon ”Vie vanhus ulos” -tapahtumaa Kanttorinpuistossa. Kuva: Erkki Koivisto

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?