Lempäälän Eläkeläiset varovaisen toiveikkaita: Toiminta on elpymässä koronakatkon jälkeen

Lempäälän Eläkeläiset pelaavat keskiviikkoisin bocciaa Kuljun työväentalossa. Jorma Kilpiö ja Eila Haukioja (oik.) seuraavat tarkasti, kuinka Tuula Salo onnistuu heitossaan. Kuva: Pekka Isaksson

Lempäälän Eläkeläiset ry:n puheenjohtajalla Jorma Kilpiöllä on pitkästä aikaa syytä iloita yhdistyksensä puolesta.
– Toiminta on nyt viriämässä koronan aiheuttaman katkon jälkeen, ja aivan viime päivinä olemme saaneet myös uusia jäseniä, Kilpiö kertoo.

Yhdistyksen matkavastaava Marja-Liisa Salminen arvelee, että silti kestää vielä pitkään ennen kuin toiminta saadaan rullamaan samalla tavalla kuin ennen koronaa.

– Pitkä katko toiminnassa passivoittaa ihmisiä. Pitää kehitellä mielenkiintoisia avauksia, jotta väki saadaan sohvalta ylös.

Koronapandemian aina vain jatkuessa on kannettu huolta erityisesti lasten ja nuorten harrastustoiminnasta. Harrastusten katkeamisesta ovat kuitenkin kärsineet myös ikäihmiset. Pahimpaan korona-aikaan käytännössä kaikki eläkeläisyhdistysten perinteinen toiminta hiipui ja loppui.
Jorma Kilpiö sanoo, että jäsenillä on suuri halu palata perinteisiin harrastuksiin ja kokeilla myös uusia toimintamuotoja. Erityisesti halutaan viettää aikaa yhdessä. Se on lääke ahdistukseen, kun piti olla tapaamatta muita. Erityisen pahaksi koettiin se, että tartuntariskin vuoksi ei voinut tavata lapsia ja lapsenlapsia ja muita sukulaisia normaalisti.

 

Ennen peliä harjoitellaan tovi. Kuva: Pekka Isaksson

Lempäälän Eläkeläisten toiminta kuihtui niin, että viime marraskuussa pidetyn syyskokouksen jälkeen kaikki toiminta jouduttiin peruuttamaan jouluruokailua myöten. Alkuvuodesta yhdistyksessä kokeiltiin boccian pelaamista ja lauluryhmän kokoontumisia rajoitusten suomissa ankarissa rajoissa.
Tapahtumiin liittyvät riskit rassasivat mieltä, ja yhdistyksen johto katsoi parhaaksi pitää taukoa siihen asti, että rokotukset yleistyvät. Loppukeväästä ja kesän alussa päästiin vähän pelailemaan bocciaa ja petankkia.
Yhdistyksen toimihenkilöt pyrkivät koronakurimuksen aikana pitämään yhteyttä jäseniin soittamalla ja kysymällä, mitä kuuluu ja onko kaikki hyvin. Kilpiö piti yhteyttä jäseniin myös nettisivujen ja Lempäälän-Vesilahden Sanomien järjestöpalstan avulla.

– Minulta kysyttiin usein, koska yhdistyksen toiminta voidaan aloittaa. Kun piti mennä terveys edellä, niin ei voitu. Kuulin monesti, että pitää vaihtaa yhdistystä, kun teillä ei ole mitään toimintaa. Ehkä sitten totesivat, että muillakin on kaikki toiminta seis.

Marja-Liisa Salminen muistuttaa, että puhelin ei koskaan korvaa fyysistä läheisyyttä. Hän toivoo, että koronasta on opittu kuuntelemaan ja olemaan jollain tasolla lähellä niin nuoria kuin ikäihmisiä. Koronan aikana on nähty, kuinka vakavia ongelmia aiheutuu tukiverkon puuttumisesta tai pettämisestä.

Lempäälän Eläkeläiset on syyskuussa käynnistänyt toimintansa perusmuodot. Lauluryhmä kokoontuu maanantaisin, keskiviikkoisin pelataan bocciaa ja torstaisin jumpataan. Joka toinen keskiviikko on toimintapäivä, jolloin harrastetaan myös muita pelejä ja vietetään aikaa rattoisasti yhdessä.
Marja-Liisa Salminen kertoo, että syyskuussa pidetyssä jäsenkokouksessa toivottiin matkoja, teatterikäyntejä, päiväretkiä ja teemapäiviä. Teemoista kärkeen nousivat pienimuotoinen perehdyttäminen ensiapuun ja hieman laajempi netti- ja älylaitteiden koulutus. Ensiapupäivältä kaivattiin sellaisia perusohjeita, että ei tule tehneeksi tapaturmissa ja sairaskohtauksissa mitään väärää ennen kuin ammattilaiset saapuvat paikalle.

 

Teksti: Pekka Isaksson

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?