Nuorisotalojen sulku on herättänyt kummastusta Lempäälässä – Taustalla koronarajoitukset ja työntekijävaje, talot pyritään avaamaan pian

Lempäälän keskustassa sijaitseva nuorisotalo Snadi on ollut toistaiseksi suljettuna. Kuva: Katariina Rannaste

Lempäälässä on kolme nuorisotaloa, jotka ovat tänä syksynä olleet kokonaan kiinni tai rajoitetusti auki. Kuntalaisissa tilojen sulku on herättänyt kummastusta, sillä nuorilla ei ole liiemmälti paikkoja kokoontua.

Lempäälän kunnan sivistysjohtaja Nina Lehtisen ja opiskeluhuollon sekä yhteisöllisten tukipalvelujen kehittämispäällikkö Tuija Ylä-Himangan mukaan nuorisotalot pyritään avaamaan pian.

 

Laajimmat aukioloajat ovat tällä hetkellä Kuljun nuorisokellarilla, joka on avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 17–21, sekä parillisten viikkojen perjantaina kello 17–23 ja parittomien viikkojen sunnuntaina 16–21.

Sääksjärven nuorisotalo on avoinna maanantaisin 17–29-vuotiaille henkilöille kello 16–19 välisen ajan. Muutoin nuorisotalo on suljettu.

– Toiminta Sääksjärven nuorisotalolla on pienryhmätoimintaa, johon koronasta johtuen on otettu nuoria etukäteisilmoittautumisten pohjalta, Ylä-Himanka kuvaa.

Lempäälän keskustassa sijaitseva nuorisotalo Snadi on ollut toistaiseksi suljettuna.

 

Tilat ovat olleet rajoitetusti auki, koska kunta on Lehtisen ja Ylä-Himangan mukaan panostanut korona-aikana koulunuorisotyöhön. Kouluilla on ollut viitenä päivänä viikossa läsnä kouluyhteisöohjaaja.

– Toimintaa on ollut, mutta se on koronasta johtuen ollut erityyppistä kuin aiemmin. Koulunuorisotyö on ollut tärkeä painopiste, sillä siellä kouluillahan nuoretkin ovat, Tuija Ylä-Himanka sanoo.

Tämän lisäksi vapaa-ajan nuorisotyössä on tällä hetkellä poissaolojen ja rekrytointien vuoksi vain kaksi työntekijää, jotka eivät voi työskennellä taloilla turvallisuussyistä yksin.

– Rekrytointeja on tehty taustalla. Nuorisotyössä aloitti tiistaina 12. lokakuuta tuntityöntekijä ja vuoden alusta aloittaa uusi koordinoiva nuorisotoiminnan ohjaaja, Ylä-Himanka kertoo.

– Tiloja pyritään avaamaan hallitusti syysloman jälkeen. Portaittain ollaan menty kohti normaalia, hän toteaa.

– Teemme kaikkemme, jotta taloja saadaan auki, vaikka alkuun vuoroperiaatteella, Nina Lehtinen painottaa.

 

Nuorille on järjestetty ohjelmaa syyslomaviikoksi. Tuija Ylä-Himanka neuvoo seuraamaan tarjontaa kunnan nuorisopalveluiden some-kanavista.

Uutena toimintamuotona on myös aloitettu nuorten ilta.

– Nuorille on maanantaisin Lempäälän pääkirjastolla oma ilta, jossa on nuorisotyön ohjaaja paikalla. Toiminta on lähtenyt ilahduttavasti käyntiin ja läsnä on ollut nuoria kutosista lukiolaisiin, Ylä-Himanka sanoo.

– Vaikka toimintaa ei ole taloilla, ei se ole koko totuus. Asioita tehdään nuorten eteen, hän huomauttaa.

Kuljun nuorisokellari on auki myös syyslomalla, jolloin nuorille on järjestetty ohjelmaa. Kuva: Katariina Rannaste

Lue myös:

Ilkivalta jatkuu Lempäälässä – Kunta kannustaa aikuisia vaikka iltalenkillä kiertämään ongelmapaikkoja

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?