Kunnan puistosta kaadettu laittomasti lähes 100 puuta – tutkintapyyntö poliisille

Puiston puut on parturoitu rannan tuntumasta ja kuljetettu pois.

Kuka on kaatanut kunnan puistosta kanavan tuntumasta likemmäs 100 puuta luvattomasti? Moni on ihmetellyt puiden kaatamista, sillä entisen puiston tilalla on nyt paljas laani.

– Kyse on puistopuista maisemallisesti herkällä paikalla ranta-alueella kanavan lähellä. Kunnasta puiden kaatamiselle ei ole annettu lupaa eikä kyse ole kunnan toiminnasta. Olemme selvitelleet puunkaatoa kunnan viranhaltijoiden kesken, kertoo ympäristöpäällikkö Kati Skippari.

Puiden kaatajaa ei ole saatu vielä selville. Kaataja on myös vienyt puut pois alueelta. Puiden laskennallinen arvo on noin 30 000 euroa.

– Koska teon tehnyt taho ei ole tiedossa, asiasta on valmisteilla tutkintapyyntö poliisille. Korvaussummat selvinnevät käsittelyn yhteydessä.

Luvattomasta puiden kaadosta otetaan vastaan myös yleisövihjeitä.

– Mikäli lukijat tietävät asiasta jotain, niin vihjeet mahdollisesta puiden kaatamisesta vastuussa olevasta tahosta voi laittaa vaikka sähköpostilla minulle kati.skippari@lempaala.fi.

Liki 100 puun luvaton kaataminen on poikkeuksellista. Kunnan tietoon tulevia viheralueilla tehtyjä luvattomia kaatoja tehdään noin 1–2 vuodessa ja määrät ovat vähäisiä, 1–20 puuta.

– Tällaisissa tapauksissa harvemmin on mahdollisuuksia viedä asiaa eteenpäin. Nyt kyseessä oleva kaato on poikkeuksellisen laaja.

Kunnassa ei ole varauduttu istutusmäärärahoilla luvattomien puunkaatojen paikkaamiseen.

Puunkaato vaatii aina maanomistajan luvan, myös silloin kun maanomistajana on kunta.  Lisäksi, jos kaadetaan enemmän kuin 1–2 puuta asemakaava-alueella, tulee kunnan rakennusvalvontaan tehdä puunkaatoilmoitus.

– Sen yhteydessä arvioidaan, tarvitseeko puunkaato maisematyöluvan. Puunkaatoilmoituksia tehdään vuositasolla noin 30–40.

Merkittävä, maisemaa muuttava puunkaato asemakaava-alueella ja yleiskaava-alueella, jos kaava niin edellyttää, vaatii aina maisematyöluvan kunnan rakennusvalvonnasta.

– Maisematyölupaprosessin aikana arvioidaan luvan myöntämisen edellytykset ja voidaan antaa ehtoja puiden kaatamiselle. Puunkaatoon liittyviä maisematyölupia käsitellään vuodessa noin 5–10.

Kommentit (3)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?