Vielä ehtii mukaan parantamaan vesien tilaa eteläisellä Pirkanmaalla

Satelliittikuvaa Pyhäjärveltä. Sinileviä esiintyi runsaasti loppukesästä. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus on käynnistänyt vesienhoitoverkoston eteläisellä Pirkanmaalla. Verkosto kokoontuu ensimmäistä kertaa 9. marraskuuta etäyhteydellä. Mukaan voivat tulla kaikki halukkaat suunnittelemaan toimintaa ja vaikuttamaan alueen vesien tilaan.

Ilmoittautuminen tapahtumaan on auki 1. marraskuuta saakka. Ensimmäisellä tapaamisella kerrotaan alueen vesien tilasta sekä verkoston perustamisen taustoista. Lisäksi osallistujat pääsevät ideoimaan verkoston tulevaa toimintaa pienryhmissä työpajahengessä.

Verkosto kattaa Pyhäjärveen laskevia vesistöjä ja niiden valuma-alueita seitsemän kunnan alueella: mukana on vesistöjä Lempäälän, Vesilahden, Pirkkalan, Nokian, Valkeakosken, Urjalan ja Akaan kunnista.

− Vaikka oma lähivesistö ei verkoston alueelle osuisikaan, voi mukaan silti tulla verkostoitumaan ja inspiroitumaan, kertoo vesienhoidon suunnittelija Kati Ojala Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

− Verkoston toimintaan kannattaa lähteä matalalla kynnyksellä, oli sitten mökkeilijä tai alueella vakituisesti asuva, yrittäjä tai esimerkiksi järjestön tai yhdistyksen aktiivi. Yhdessä voimme etsiä keinoja vesistöjen kunnon kohentamiseksi ja löytää uusia kunnostuskohteita niin vesistöissä kuin valuma-alueillakin, kannustaa Ojala.

 

Eteläisen Pirkanmaan vesienhoitoverkoston hankealue kartalla. Pohjoinen osa Pyhäjärvestä (viivoitettu alue) on rajattu pois, sillä sieltä tulevat vedet eivät vaikuta eteläisen Pyhäjärven veden laatuun. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus

Vesienhoitoverkoston tarkoituksena on tuoda yhteen eri alojen toimijoita ja vesienhoidosta kiinnostuneita tahoja. Tavoitteena on luoda yhteistyötä ja käynnistää kunnostustoimia niin vesistöissä kuin valuma-alueenkin puolella. Verkosto on perustettu toteuttamaan Pirkanmaan vesienhoidon toimenpideohjelman tavoitteita.

Vesienhoitoverkoston taustalla on ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelma. Vuotuinen rahoitushaku vesistökunnostushankkeisiin on nyt myös auki. Harkinnanvaraista tukea voi hakea Pirkanmaan ELY-keskuksesta 30. marraskuuta saakka.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?