Kekrijuhlassa valittiin uusi Vuoden Väinämöinen – ”Sahurina uutterasti laudat laatii laatuisasti”

Mikko Tappura Vuoden Väinämöiseksi lakitettuna. Kuva: Riitta Mäkinen

Lempäälän Kalevalaiset järjestivät taas, 3. marraskuuta, avoimen kekrijuhlan kesän sadon kunniaksi ja tapaamistilaisuudeksi kaamoksen keskelle.

Uutta tietoakin saatiin, kun sahayrittäjä Mikko Tappura kertoili metsään ja puihin liittyvistä vanhoista myyteistä sekä eri puiden käytöstä eri tarkoituksiin. Varsinkin vanhat merkki- ja mahtipuut keskusteluttivat yleisöä, ja useimmille oli aivan uutta, että ennen on metsältä pyydetty lupaa sen käyttöön.

Tappurasta tuli myös Vuoden Väinämöinen, jolle aiempi Väinämöinen, Ilkka Mäkinen oli sepittänyt kalevalamittaisen lakitusrunon. Siinä muistettiin miehen työ: ”Sahurina uutterasti laudat laatii laatuisasti”, musiikki- ja luontoharrastukset mm. rivein ”kannel kaunis kainalossa, taikka kourassa kitara”, ”viihtyy vallan ulkosalla, metsän poika tahtoo olla”. Ja lopuksi todettiin sanankäyttö: ”Tekstit tuottavi topakat, sanan sanoo aikanansa, valtuustossa vasitenkin”.

Kukilla muistettiin yhdistyksen aktiivia tri Tuula Hyyröä, joka oli juuri saanut Kalevalaseuran Kekriseminaarissa kunniapalkinnon perinteentallennuksesta.

Kuultiin myös Iina Kankaalan herkkää musisointia, hämmästeltiin kolistelevaa ”kekrikiertäjää” ja nautittiin kahvit erityisen viehättävien syysleipomusten kera.

 

Yllätysvieras, kekrikiertäjä (Arja Liikanen) vaatii vanhaan tapaan tarjoilua. Kuva: Tuula Hyyrö

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?