Epidemia-ajan ennätys: koronan ilmaantuvuus on Pirkanmaalla nyt korkeimmillaan – Työpaikoilla ja oppilaitoksissa maskit käyttöön

Maskisuositus palasi Lempäälässä kouluihin 18. marraskuuta alkaen.

Koronan ilmaantuvuus on Pirkanmaalla koko epidemia-ajan korkeimmalla tasolla, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on tällä hetkellä maltillinen, mutta taudin luonne ja tartuntojen ikäjakauma huomioiden sairaalahoidon tarve voi kasvaa.

Koronan ilmaantuvuus oli viime viikon päättyessä 238 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kuluneiden kahden viikon ajalta. Kun tarkastellaan rokottamatonta väestöä, esimerkiksi 12–39 -vuotiaissa koronan ilmaantuvuus rokottamattomassa väestössä on liki tuhat tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

 

Epidemian hallinnan tärkein tavoite tällä hetkellä on sairaanhoitopiirin mukaan sairaalahoitoa vaativien tautimuotojen ehkäiseminen.

Rokottamattomalla on 19-kertainen riski joutua koronan takia sairaalahoitoon ja 33-kertainen riski joutua sairaalassa tehohoitoon verrattuna kahdesti rokotettuihin henkilöihin.

Pirkanmaalla on rokotettu kertaalleen 86,9 prosenttia ja kahdesti 81,6 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä. Myös kolmannet rokotukset ovat käynnissä.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 711 uutta tartuntaa, joista 59 prosentin tartunnan lähde selvisi. Suurin osa jäljitetyistä tartunnoista on Pirkanmaalta.

Viime viikolla 30–39-vuotiailla todettiin eniten tartuntoja. Myös 40–59-vuotiaiden tartuntojen määrä on kasvanut. Alle 12-vuotiaiden tartunnat tulevat pääosin perheistä ja harrastuksista. Lasten tauti on käytännössä lievä tai oireeton.

 

Pirkanmaalla on voimassa yleinen maskisuositus. Myös kaikille peruskoulun kuudesluokkalaisille ja heitä vanhemmille suositellaan jälleen maskin käyttöä oppilaitoksissa.

Työpaikoille suositellaan hybridityötä ja maskin käyttöä.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi maanantaina 22. marraskuuta Pirkanmaan sairaanhoitopiirille kokoontumisrajoituksia yli sadan henkilön yleisötilaisuuksiin sisätiloissa, joissa ei ole osallistujille määriteltyä istumapaikkaa. Myös yhteislaulutilaisuudet ovat rajoitusten piirissä.

Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille, jolloin passilla pääsee tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Koronapassia ei voi edellyttää alle 16-vuotiailta.

 

Lue myös:

Tartuntaluvut nousussa: kahdessa viikossa yli 70 uutta koronatapausta – Maskisuositus palasi Lempäälän kouluihin

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?