Aluevaaleissa voi äänestää ketä tahansa alueen ehdokasta

Tammikuussa äänestetään ensimmäistä kertaa aluevaaleissa.

Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta ja niille siirretään kunnista vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä. Hyvinvointialueita koskeva lainsäädäntö, muun muassa laki hyvinvointialueesta tuli voimaan heinäkuussa.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Vaalit ovat välittömät, salaiset ja suhteelliset ja vaaleissa on yhtäläinen äänioikeus. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Ensimmäiset aluevaalit toimitetaan erillisinä vaaleinaan sunnuntaina 23. tammikuuta 2022. Jatkossa aluevaalit pidetään samanaikaisesti kuntavaalien kanssa vuodesta 2025 lukien.

Helsingin kaupunki ei ole hyvinvointialue eikä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen eikä siellä siten toimiteta aluevaaleja.

Kukin aluevaltuusto päättää itse kokonsa, mutta hyvinvointialuelaissa säädetään, että pienimmillä alueilla valitaan kuitenkin vähintään 59 valtuutettua ja suurimmilla vähintään 89 valtuutettua. Ensimmäisissä aluevaaleissa valitaan kuitenkin nämä vähimmäismäärät valtuutettuja.

Pirkanmaalla aluevaltuustoon valitaan 79 valtuutettua. Aluevaaleissa kuntalainen voi äänestää ketä tahansa vaaleissa ehdolla olevaa ehdokasta.

Tärkeät päivämäärät:

14.12. ehdokashakemusten jättäminen aluevaalilautakunnalle

23.12. ehdokkaat vahvistetaan ja he saavat numerot

11.2. kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy

12.1.–18.1. ennakkoäänestys kotimaassa

23.1. aluevaalit

26.1. aluevaalien tulokset vahvistetaan

1.3. valtuustot aloittavat työnsä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?