PSHP: Kotitestit luotettavia – positiivista tulosta ei ole enää välttämätöntä varmentaa laboratoriotestillä

Sairaanhoitopiirin mukaan kotitestit ovat luotettavia nykyisessä tautitilanteessa.

Kotitestillä saatua positiivista koronatulosta ei tarvitse enää varmentaa laboratorion PCR-testillä, ellei tarvita virallista eristyspäätöstä. Näin linjasi Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 28. joulukuuta.

Sairaanhoitopiirin mukaan kotitestit ovat varsin luotettavia nykyisessä tautitilanteessa.

– Kotona tehtävät antigeenitestit, arkikielessä kotitestit tai pikatestit, soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen silloin, kun potilas on oireinen, sairaanhoitopiiristä todetaan.

Antigeenitestit tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää.

 

Kotitestistä tai laboratoriossa tehdystä PCR-testistä positiivisen tuloksen saaneen tulee aina välttää omaehtoisesti kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin eli pysyä kotona kymmenen vuorokauden ajan. Aika lasketaan oireiden alusta.

Jos sairastunut on oireeton, aika lasketaan testipäivästä. Lisäksi perheen rokottamattomien henkilöiden tulee jäädä kymmeneksi päiväksi omaehtoiseen karanteeniin. Muille kontakteille tulee kertoa mahdollisesta altistumisesta.

 

Jos sairastunut tai hänen karanteeniin jääneet perheenjäsenensä tarvitsevat eristyksestä tai karanteenista virallisen päätöksen esimerkiksi työnantajaa varten, tulee sairastuneen täyttää koronakysely OmaTays.fi-sivustolla, kun hän on saanut laboratoriovarmistuksen PCR-testillä koronatartunnastaan.

Karanteeni- ja eristyspäätöksien saamisessa on tällä hetkellä viivettä, koska koronajäljitys on ruuhkautunut Pirkanmaalla.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuvien tartuntojen leviämisen ehkäisy on jäljityksessä katsottu kiireellisimmäksi.

Mikäli koronaan sairastuneen yleisvointi heikkenee, tulee olla yhteydessä oman kotikunnan terveydenhuoltoon. Päivystysaikaan soita tarvittaessa päivystysapunumeroon 116 117 tai hätätapauksessa 112.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?