Äänioikeuttaan saavat käyttää täysi-ikäiset pirkanmaalaiset

Äänestää sitten ennakkoon tai varsinaisena äänestyspäivänä henkilöllisyyden toteamista varten äänestäjällä on äänestäessään ehdottomasti oltava mukana henkilöllisyystodistus − ajokortti käy. Postin tuomaa ilmoituskorttia äänioikeudesta sen sijaan ei tarvitse ottaa mukaan. Kuva: Erkki Koivisto

Vuoden 2022 Pirkanmaan aluevaalit toimitetaan vaalipäivänä sunnuntaina 23. tammikuuta. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänestäjälle postitse ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat avoinna kello 9−20.

Aluevaalien ennakkoäänestys toimitetaan 12.−18. tammikuuta. Henkilöllisyytensä todistamaan joutuva äänioikeutettu voi vaalipäivän äänestyksen sijasta äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

 

Pirkanmaan hyvinvointialue muodostuu Pirkanmaan maakunnan 23 kunnasta, joita ovat Lempäälän ja Vesilahden lisäksi Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Virrat, Ylöjärvi.

Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Koko maakunta muodostaa aluevaltuustovaaleissa yhden yhteisen vaalipiirin.

Pirkanmaalta valittavien aluevaltuutettujen lukumäärä vuoden 2022 aluevaaleissa on Pirkanmaan hyvinvointialueella 79 valtuutettua. Vaalit ovat välittömät, salaiset ja suhteelliset ja vaaleissa on yhtäläinen äänioikeus.

Äänioikeus aluevaaleissa määräytyy vastaavalla tavalla kuin kuntavaaleissa: äänioikeutettu on jokainen viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttävä henkilö, jonka kotikunta on joku kyseiseen hyvinvointialueeseen kuuluva kunta.

Digi- ja väestötietovirasto on lähettänyt viimeistään viime vuoden loppuun mennessä ilmoituksen äänioikeudesta äänioikeutetuille.

Henkilöllisyyden toteamista varten äänestäjällä on äänestäessään ehdottomasti oltava mukana henkilöllisyystodistus − ajokortti käy. Ilmoituskorttia äänioikeudesta ei tarvita.

Tarvittaessa voi hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sen hakemiseksi tarvitaan kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.

 

Lue myös:

Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 23. tammikuuta

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?