Eristyspäätöksiä ei enää määrätä Pirkanmaalla – PSHP: sairasta hengitystieinfektio kotona

Koronavirustautiin sairastuneita ei enää määrätä viranomaispäätöksillä eristykseen.

Pirkanmaalla luovutaan tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena koronatartunnasta, tiedottaa sairaanhoitopiiri.

Tartunnan saaneiden tulee eristäytyä omaehtoisesti ja ilmoittaa altistumisesta henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa.

 

Syynä on nopeasti heikentynyt koronatilanne.

– Koska omikronmuunnos tartuttaa merkittävästi jo ennen oireiden alkua ja näytteenotossa on viiveitä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut testituloksen tullessa tartuntatautiviranomaisen tietoon. Henkilön eristykseen asettamisella ei ole tällöin epidemiologista perustetta, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessa.

Jälkikäteen tehdyillä eristyspäätöksillä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä. Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule lainkaan tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Toimintatapa otetaan käyttöön 21. tammikuuta alkaen Pirkanmaalla yhdessä pääkaupunkiseudun ja muiden suurimpien sairaanhoitopiirien kanssa.

 

Sairaanhoitopiiri neuvoo, että jos olet oireinen, jää kotiin ja vältä kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet.

Jos yleisvointisi on hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronavirustestiin. Voit halutessasi tehdä koronakotitestin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeen mukaan koronavirusoireisen henkilön tulee välttää oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Positiivisen koronavirustestituloksen saaneille on toimintaohjeita tays.fi -verkkosivuilla. Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.

Koronavirustestausta kohdennetaan nyt muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluviin ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?