Uusia suojelukohteita kaivataan: Pirkanmaalle uusia METSO-suojelualueita 462 hehtaaria: Ely-keskus maksoi suojelukorvauksia 3,8 miljoonaa euroa

METSO-suojeluuun sopivat esimerkiksi vanhat lahopuustoiset kangasmetsät ja lehtometsät. Kuva: Jyri Pääkkönen

 

Viime vuonna Pirkanmaalle perustettiin yhteensä 462 hehtaaria uusia, pysyviä luonnonsuojelualueita METSO-ohjelmalla.

Moni metsänomistaja tarjosi viime vuonna metsiään suojeltavaksi Pirkanmaalla. Yksityisiä suojelualueita perustettiin 31 kappaletta, ja niiden yhteispinta-ala on noin 388 hehtaaria.

Lisäksi valtion omistukseen hankittiin suojelutarkoitukseen noin 74 hehtaaria metsää. Kaikkiaan METSO-ohjelmalla suojeltiin metsiä Pirkanmaalla viime vuonna 462 hehtaaria.

Viime vuonna Pirkanmaan ELY-keskus maksoi suojelukorvauksia noin 3,8 miljoonaa euroa METSO-ohjelmaan liittyen.

METSO-ohjelma on vapaaehtoisuuteen perustuva toimintaohjelma, jonka kautta metsänomistajat saavat korvausta suojeltavasta metsästään.

 

METSO-ohjelma tarjoaa metsänomistajalle taloudellisesti kilpailukykyisen vaihtoehdon metsiensä hyödyntämiseen. Suojeluun soveltuvat esimerkiksi vanhat lahopuustoiset kangasmetsät, lehtometsät sekä muut metsäiset elinympäristöt.

−Suojeltavaksi tarjottavista metsistä tulisi löytyä rakennepiirteinä esimerkiksi eri-ikäistä puustoa, suuria lehtipuita, lahopuita ja pökkelöitä. Lisäarvoa alueelle tuo suuri koko, monipuolisuus ja sijainti suojelualueen lähellä, kertoo ylitarkastaja Auli Suvanto Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Metsänomistaja saa suojelusta korvauksen puuston arvon perusteella. Samalla metsänomistaja voi säilyttää metsänsä metsänä ja tukea luonnon monimuotoisuutta.

−Suojelumetsät rikastuttavat ja tukevat metsäekosysteemien toimintaa. Pirkanmaalla vain muutama prosentti metsistä on suojeltu. Muuten metsät ovat aktiivisessa talousmetsäkäytössä. Suojeltavia kohteita tarvitaan lisää, jotta lajisto säilyy rikkaana. Tavoitteena on, että suojelumetsät ja vastuullisesti hoidetut talousmetsät muodostaisivat eheän kokonaisuuden, jossa metsäluonnolla ja lajistolla olisi parhaat mahdolliset edellytykset menestyä ja voida hyvin, sanoo ylitarkastaja Jyri Pääkkönen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?