Lentopallon upea välieräsarja alkaa Tampereella lauantaina: ”Isolla sydämellä taistelemaan”

Välieräsarja alkaa lauantaina, finaalipaikka ratkeaa sunnuntaina. Kuva: Kari Kautto

Lentopallohuuma on Pirkanmaalla hyvin käsin kosketeltava. Miesten Mestaruusliigassa nähdään pirkanmaalaisderby VaLePan ja Aka-Volleyn välillä välierissä. Naisten Mestaruusliigassa LP Kangasala eteni välieriin ja OrPo pelasi puolivälierissä. Naisten 1-sarjassa Isku on mukana välierissä.

Ja huipennukseksi saadaan miesten 1-sarjassa pirkanmaalaisvälierät runkosarjavoittaja Lempo-Volleyn ja nelosen Rantaperkiön Iskun välillä.

Upea välieräsarja käynnistetään lauantaina 26. maaliskuuta legendaarisella Pyynikillä kello 17 ja finaalipaikka ratkeaa sunnuntaina 27. maaliskuuta kello 16 Hakkarissa Lempäälässä.

 

Välierissä kohtaavat kaksi todella kovassa kevätkunnossa olevaa joukkuetta. Lempo-Volley voittoputki on nyt 15 ottelua ja puolivälierissä Karhulan Veikot kaatui erin 6–0. Isku laittoi Pielaveden Sammon vakuuttavasti nippuun puolivälierissä tyrmäävästi erin 6–0. Kun runkosarjan lopussa kaatui vieraskentällä juuri Sampo 3–2 ja sarjakakkonen Kyky suoraan 3–0, Isku nostatti itsensä jopa suurimpien mestarisuosikkien joukkoon. Näistä lähtökohdista päästäänkin makeaan välieräsarjaan.

– Kovat välieräpelit tulossa, Isku on läpi kauden osoittanut olevansa vahva joukkue ja parhaimmillaan pystyvät voittamaan kenet vain tässä sarjassa. Ei muuta kuin isolla sydämellä taistelemaan finaalipaikasta, Lempon Tuomas Alatalo kehuu vastustajaa.

Runkosarjassa Lempo otti Iskusta pientä niskalenkkiä voittamalla molemmat pelit. Etenkin Pyynikillä napattu 3–0-voitto oli kova työnäyte. Samalla Iskulla on varmasti hurja näytönhalu näissä välierissä, mikä voi nousta voimavaraksi tai viedä ylilataukseen.

 

Lempo sai puolivälieriin rosteriinsa taas laajuutta ja 12 pelaajaa mukaan. Hakkurina urakoinut Joel Itänen oli vahvassa vireessä KaVea vastaan. Päävalmentaja Tuomas Alatalo käytti vaihtopenkkiään laajasti ajatuksena nähdä pelaajien mukautuminen pudotuspelilentopalloon. Se voi olla arvokasta jatkopeleissä, kun joka pelaajalla on jo kokemuksia tiukoista peleistä.

Lempon keskipeli toimi vahvasti pudotuspeliavauksessa eikä laitapelikään paljoa yskähdellyt Lempo saa yhden lisäpalan, kun puolivälierissä vaihtopenkillä ollut Tuomas Sillanpää on pelikunnossa.

Iskulla avausseitsikko on muuttunut yllättävänkin paljon, kun miettii alkukautta ja joukkueiden helmikuun kohtaamista. Hakkuri Paavo Korhonen puuttui viime pelissä ja kantaa nyt isoa roolia. Konsta Karjalainen on noussut liberoksi ja keskitorjujiksi Jukka Katila ja Joona Vihervaara.

Laituritrio ja passari Niko Lintula ovat saletit palat päävalmentaja Heikki Kososen palapelistä. Kolmikko Korhonen-Heinonen-Vuori on joukkueen selkäranka. Kun koko kolmikolle osuu huippupeli samaan aikaan, Iskua on todella vaikea voittaa.

– Isku on vahva puolustusjoukkue ja heillä on teknisesti taitavia hyökkääjiä, esimerkiksi laitahyökkääjät osaavat käyttää torjuntaa hyvin hyödykseen lyönneissään, Alatalo arvioi.

Koko kolmikko on kerännyt enemmän pisteitä kun kukaan Lemposta, mutta laajuudessa Lempon pistepörssin kuudes Sten Kruuda on koonnut 120 pistettä, Iskun Sim Röömussaar 43. Se kertoo, kuinka joukkueiden pisteet jakautuvat ja pisteentekijöiden leveydestä.

 

OSA-ALUEET

Hyökkäyspeli: Iskulta löytyy jopa sarjan kovin laitapelaajatrio (Paavo Korhonen, Daniel Heinonen, Tiitus Vuori), joka kantaa todella suuren vastuun Iskun pisteistä. Lempo tietääkin, kenet pitää pysäyttää. Lempolla puolestaan löytyy hyökkäyspelissä paljon vaihtoehtoja vaihtopenkille asti. Jos Lempolla oli hyökkäysylivoima KaVea vastaan, Isku kuroo tämän eron kiinni.

Syöttö-vastaanotto: Lempon vahvuuksia, Iskulta löytyy muutamia todella kovia syöttäjiä. Kauden toisessa pelissä Lempo sai juuri syötöllä Iskun vaikeuksiin. Iskulla libero on vaihdellut Konsta Karjalaisen ja Joni Veripään välillä, Lempolla roolia kantaa Jyri Niemi. Lempolta löytyy nostopelin erikoismies Arttu Moisio vaihtopenkiltä. Isku moukaroi kovilla hypäreillään, Lempolla enemmän leijaa ja syöttövaihdossa hyppysyöttäjiä.

Puolustuspeli: Iskun isoja vahvuuksia, Lempolla puolustuspelissä enemmän heittelyä. Molemmilla laadukkaat puolustuspeliliberot. Taktisesti ei suuria eroja puolustuspelissä.

Torjuntapeli: Iskulta pitkä Antti Taponen oli poissa puolivälierät, mutta lähes yhtä pitkä Joona Vihervaara paikkasi komeasti. Muut keskitorjujat todella kokeneita, joilta sujuu myös hyökkäyspeli. Laitatorjunnassa Lempolla ehkä pieni pituusylivoima.

Passipeli: Lempolla Arttu Lehtimäki ja Iskulla Niko Lintula kantavat päävastuun. Molemmat ovat hyvin samanikäisiä eikä kumpikaan kentän pisin pelaaja. Tyyliltään hieman erilaisia, Lintula käyttää paljon keskipeliä, Lehtimäki luottaa laitavoimaan. Lehtimäki kokenut mestarimies liigasta, mutta ei ole pelannut kevään peleissä. Myös Lintulalle ensimmäisiä keväitä passarina tosipeleissä, pelasi aiemmin liberona. Varalla nuoret Lempolla Ville Tuki ja Iskulla Aaro Pihlajamäki.

Vaihtopenkki: Molemmilta löytyy laaja rosteri pelaajia, eli vaihtopenkin pituudesta ei jää kiinni. Kun tarkastelee muun muassa pistetilastoja, Lempolta löytyy ehkä hieman enemmän syvyyttä, mutta ensimmäiset vaihtopelaajat penkillä ovat laatupaikkaajia.

Valmennus: Molemmilla kokeneet valmentajat Tuomas Alatalo ja Heikki Kosonen, jotka panostavat laadukkaaseen harjoitteluun. Ovat saaneet joukkueensa myös loistavaan kevätkuntoon ja uskaltavat tehdä vaihtoja rosteriin tarvittaessa.

 

KIINNITÄ KATSEESI

Hakkuripeli: Kun molemmilta löytyy laadukas yleispelaajaosasto, voi hakkuripeli tehdä eroa tiukassa ottelusarjassa. Lempolta löytyy Tuomas Sillanpää ja Joel Itänen, Iskulta Paavo Korhonen. Koko kolmikko kuuluu sarjan parhaimpiin. Pöljät päivät voivat jopa ratkaista pelejä.

Vaihtopenkki: Jos peli ei toimi, löytyykö suunnanmuuttajia vaihdosta? Kun edessä on tasainen sarja, voidaan vaihtopelaajista löytää erien kääntäjiä ja otteluparin muuttajia.

Syöttöpeli: Todella iso osa-alue. Kumpi onnistuu paremmin, on vahvoilla. Kun löytyy vahvat torjunnat, silloin vastaanottopelin rikkominen voi nousta isoon rooliin.

Johtavat pelaajat: Molemmilta löytyy kokeneita johtavia pelaajia. Mutta kummalla he saavat joukkueensa sytytettyä, tehtyä isoja pisteitä ja kannettua joukkuettaan reppuselässä tärkeillä hetkillä paremmin?

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?