Hyvät lähtökohdat kuntovajeen korjaamiseen

01.05.2022 14:00

Koronan jälkeinen kuntovaje koskee monia ikääntyneitä henkilöitä, mutta korona on jättänyt jälkensä myös muihin ikäryhmiin. Erityisesti tämä koskee lapsia ja nuoria. Korjaavia toimia on tehty koronan alkuajoista lähtien ja tehtävää on edelleen.

Seniorineuvosto on jättänyt kunnanhallitukselle, sivistyslautakunnan osallisuusjaostolle ja hyvinvointilautakunnalle osoitetun ehdotuksen ikääntyneen väestön kuntovajeen korjaamiseksi. Ikäihmisten parissa toimivia järjestöjä ja seurakuntaa on haastettu yhteistyöhön. Seurakunnan lisäksi useat yhdistykset ovat jo ilmaisseet halunsa lähteä mukaan.

Valtiovalta on viisaasti luottanut kunnalliseen itsehallintoon ja korvamerkinnyt kunnille osoittamansa tuen koronasta aiheutuneiden haittojen korjaamiseen vain osittain. Esimerkiksi yhteisöveron korotetun tuotto-osuuden käyttäminen on jäänyt täysimääräisesti kunnan omaan harkintaan. Kunta voi käyttää varat paikallisten olosuhteiden vaatimalla tavalla.

Kunnan päätös näyttää käyttämätön koronatuotto tilinpäätöksessä rahastoinnin sijaan ylijäämänä on ollut joustava ratkaisu. Siitä on muodostunut pesämuna, joka voi toimia katteena, jos kunta päättää tarttua ehdotettuun ikääntyneen väestön kuntovajeen lieventämiseen.

Hallinnollinen käsittely vie aikansa, mutta jo ennen rahoituspäätöstä voidaan saada paljon aikaan. Tarvitaan nyrkki, joka kartoittaa, suunnittelee ja johtaa kuntovajeen korjaamista. Voisiko se syntyä esimerkiksi vastaperustetun osallisuusjaoston ja hyvinvointilautakunnan sekä niiden alaisen henkilöstön yhteistyönä. Järjestöt yhdessä seurakunnan kanssa ovat jo odottamassa ohjeita liikkeelle lähtemiseksi.

Tiedon ja ihmisten liikkuminen ovat keskeisimmät haasteet kuntovajeen korjaamisessa. Tiedotusvälineet ja nettisivut eivät riitä, monasti tarvitaan henkilökohtaista kontaktia. Järjestöt ja seurakunta ovat tärkeässä asemassa, mutta henkilösuhteiden hyödyntämiselle on myös sijansa. Vaikka ei voisi itse osallistua, niin olisi hyvä, jos pystyy vinkkaamaan avusta tai avuntarpeesta. Seniorineuvoston jäsenet voivat muiden lisäksi toimia välikätenä.

Liikkuminen kuntoutumista edistäviin toimintoihin jää usein kiinni kuljetuksista. Ne vaativat järjestelyä ja rahaa. Kunnan rooli on ratkaisevan tärkeä kuljetuksissa ja toiminnan organisoimisessa.

 

Reijo Fredriksson, Lempäälän seniorineuvoston puheenjohtaja