Veneilykausi alkaa, niin myös veneisiin kohdistuvat varkausrikokset – Poliisi kertoo rikollisten tekotavoista ja omaisuuden suojaamisesta

Jos havaitset venepaikoilla tai kaupanteossa toimintaa, joka vaikuttaa hämärältä, ilmoita asiasta hätäkeskukseen numeroon 112. Kuva: LVS-arkisto/Erkki Kovisto

Vuoden 2021 aikana Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella ilmoitettiin poliisille yhteensä 192 veneeseen kohdistunutta rikosta.  Tilastoista poliisin mukaan erottuvat perämoottorivarkaudet ja soutuvenevarkaudet.

Poliisi kehottaa kansalaisia tarkkaavaisuuteen niin venepaikoilla kuin myös veneiden sekä perämoottoreiden kaupanteon yhteydessä.

– Käytetyn tavaran kaupassa ostajan tulisi aina varmistua siitä, että myyjällä on laillinen oikeus omaisuuteen. Ostajan tulee muistaa, että jos ostaa veneen jota olisi syytä epäillä anastetuksi, voidaan ostajaa epäillä kätkemisrikoksesta. Erityisesti alhainen hinta on seikka, jolloin ostajalla tulisi hälytyskellojen soida, poliisi muistuttaa.

Rikollisten käyttämiä tekotapoja:
•    Vene varastetaan jostain rannalta rikkomalla lukko, ketju tai köysi ja vene siirretään usein vain muutamien satojen metrien päähän. Tämän jälkeen venevaras laittaa joko ilmoituksen jollekin myyntipalstalle tai vastaa veneen ostoilmoitukseen.
•    Venettä ei ole varastettu ja rannassa oleva lukitsematon vene myydään sen omalta venepaikalta
•    Rikollinen vaihtaa anastamaansa veneeseen oman lukon ja pyrkii näin näyttämään myyntitapahtuman luotettavuuden avaamalla lukon hallussaan olleella avaimella ostajan läsnä ollessa.

 

Poliisin vinkit omaisuuden suojaamiseen:

•    Huolehdi, että sinulla on veneestäsi sekä perämoottoristasi tarkat tiedot, kuten moottorin valmistenumero, tyyppi ja valmistusvuosi, veneesi merkki ja tyyppi sekä kaikki yksilölliset tiedot kuten naarmut, kolhut ym.
•    Lukitse vene karkaistulla kettingillä ja vakuutusyhtiön hyväksymällä lukolla laituriin tai muuhun kiinteään esineeseen.
•    Valokuvaa vene ja perämoottori.
•    Sijoita veneesi paikkaan, jossa moottorin poisottaminen tulee mahdollisimman hankalaksi.
•    Pyri lisäämään valvontaa.
•    Varmista, että veneen vakuutusasiat ovat kunnossa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?