Kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan kesäkuusta: Lajin tunnistaa viisiterälehtisistä punaisista tai valkoisista kukista − Marjat ovat litistyneet nauriin muotoisiksi

Kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1. kesäkuuta 2022. Kuva: Reima Leinonen

 

Kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1. kesäkuuta, jonka jälkeen sitä ei saa kasvattaa edes kotipuutarhassa.

Kesäkuun alussa alkava kurtturuusun kasvatuskielto koskee kaikkia maanomistajia ja toimijoita. Kiellon noudattamista valvovat ELY-keskukset.

Vieraslajilaissa kurtturuusu on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi. Sitä ei saa kasvattaa tai päästää ympäristöön, eikä sitä saa maahantuoda, myydä tai ostaa. Maanomistajan on omistamallaan maalla torjuttava sitä ja poistettava se esimerkiksi näivettämällä. Näivettäminen tarkoittaa kasvuston leikkaamista maanrajasta ja uusien kasvustojen säännöllistä leikkaamista niin, ettei kasvi ehdi muodostaa siementä.

− Yhdessä voimme onnistua tässä. Kurtturuusun kasvatuskielto ja sen torjuminen vaatii meiltä kaikilta yhteistä ponnistusta ja pitkäjänteisyyttä. Kiellon täytäntöönpano ei tarkoita sitä, että heti seuraavana päivänä olisimme sakottamassa kansalaisia kiellon noudattamatta jättämisestä. Pitää ajatella niin, että me yhdessä voimme onnistua tässä, vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen muistuttaa yhteistyön merkityksestä.

 

Kurtturuusun kiulukat kannattaa kerätä syksyllä ja toimittaa ne palavien jätteiden mukana hävitettäväksi. Kuva: Reima Leinonen

 

Kurtturuusun tunnistaa parhaiten punaisista tai valkoisista kukista, joissa on viisi terälehteä ja marjoista, jotka ovat ”litistyneitä” eli nauriin muotoisia. Ruusunmarjojen eli kiulukoiden avulla kasvi lisääntyy. Kiulukat on syytä kerätä syksyisin esimerkiksi muovigallonaan ja toimittaa ne palaviin jätteisiin.

Kurtturuusu on puutarhakarkulainen, joka leviää myös tehokkaasti muun muassa hiekkarannoilla, joissa se syrjäyttää helposti herkkää hiekkarantojen kasvillisuutta ja peittää hiekkarannat läpipääsemättömiksi piikkisiksi kasvustoiksi. Kotipihassa oleva kurtturuusukasvusto ei pysy kurissa leikkaamalla ja hoitamalla, koska linnut syövät ja kuljettavat siemeniä ympäriinsä. Kasvusto täytyy siis poistaa ja tuhota sekä seurata poiston onnistumista.

Kurtturuusu on alkuperältään itäaasialainen koristekasvi, jota on istutettu vuosikymmenien aikana ympäri Suomea.

Oman tontin lisäksi kurtturuusua voi torjua myös muualla maanomistajan luvalla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?