Verohallinnon nimissä tehtaillaan huijauksia – Veronpalautusta ei ole luvassa, jos pankkitunnukset luovuttaa sivustolla

Älä klikkaa linkkiä auki, jos saat oheisenkaltaisen viestin. Poliisi kannustaa suojautumaan huijausyritykseltä ja tietomurrolta. Kuva: LVS

Poliisille on heinäkuun aikana tullut useita verohallinnon nimissä tehtyjä huijauksia veronpalautuksiin liittyen.

Tapauksissa on lähetetty tekstiviestillä tai sähköpostitse linkki, josta avautuu sivusto, jossa henkilöä pyydetään syöttämään verkkopankkitunnukset.

– Tällainen viesti kannattaa poistaa heti ja olla avaamatta sitä. Jos olet avannut viestin, älä avaa siinä olevia liitteitä tai linkkejä, koska voit saada niistä koneeseesi haittaohjelman, poliisi ohjeistaa.

 

Poliisi kehottaa suhtautumaan varauksella sähköpostitse tai puhelimitse tuleviin kiireellisiin pyyntöihin.

Poliisi muistuttaa, että pankkitunnus-, kortti- tai henkilötietoja ei pidä koskaan luovuttaa, jos ei ole varma vastaanottajasta. Viranomaiset, rahalaitokset tai muut asialliset tahot eivät koskaan kysy tällaisia tietoja puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestillä.

– Jos olet epävarma, onko kyseessä huijaus, soita viranomaisen tai yrityksen omaan viralliseen numeroon. Väärinkäytösepäilyssä kannattaa sulkea pankkikorttisi pankin palvelussa ja tehdä asiasta rikosilmoitus poliisille, poliisi neuvoo.

 

Poliisi kehottaa myös organisaatioita varmistamaan, että työntekijöillä on yrityksen maksukäytännöt tiedossa, sillä yritysten maksuliikenteeseen kohdistuvat huijausyritykset kasvavat lomakausina. Laskun aiheellisuus on epäselvissä tapauksissa aiheellista varmistaa. Huijausyrityksen kohteeksi voi joutua mikä tahansa yritys.

Tietomurrolla tarkoitetaan luvatonta tunkeutumista tietojärjestelmään, palveluun tai laitteeseen sekä sovelluksen, kuten sähköpostitilin, luvatonta käyttöä. Tietomurto on rikoslain mukaan rangaistava teko ja pelkkä tietomurron yritys on rangaistavaa.

 

Näin suojaudut tietomurrolta

  • Pidä ohjelmistot ja järjestelmät päivitettynä.
  • Käytä monivaiheista tunnistautumista.
  • Älä käytä samoja salasanoja useammassa eri palvelussa.
  • Muista varmuuskopiot.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?