Punk palaa koronatauolta – Puntala-rock käynnistyy huomenna parin vuoden paussin jälkeen

Parin vuoden ajan koronapaitsiossa ollutta festivaalia on järjestetty lähes samalla DIY-kaavalla jo 1980-luvulta lähtien. Kuva vuodelta 2019. Kuva: Kari Pusa

Punk-alakulttuurin oma festivaali Puntala-rock järjestetään tulevana viikonloppuna, 29.–30. heinäkuuta, Lempäälässä koronan aiheuttaman parin vuoden pakollisen paussin jälkeen.

Tapahtuma tuo jälleen kerran Puntalan leirintäalueelle esiintyjiä sekä Suomesta että eri puolilta maailmaa.

Koronan aiheuttamat kesätapahtumien katovuodet puraisivat ikävästi myös Puntalaa. Tapahtuman järjestelyt olivat täydessä vauhdissa vuosina 2020 ja 2021, mutta pandemian jyllätessä Puntalan vastuuhenkilöt puhalsivat pelin poikki jo hyvissä ajoin.

– Korona on kurittanut melko julmalla kädellä Suomessa suuriakin kesätapahtumia. Onneksi teemme tätä enemmän rakkaudesta lajiin kuin taloudellinen menestys mielessä. Muuten olisi otsaan voinut parin viime kesän aikana kasvaa isompikin tatti. Nyt fiilis on lähinnä se, että vihdoinkin asiat konkretisoituvat, sanoo Puntala-rockin järjestelyistä vastaava Mikko Koivuluoma.

Punk palaa Puntalaan koronatauolta.

Yhä tartuntalukujaan kohentavasta koronasta huolimatta peruutusten aiheuttamia haasteita ei Puntalan kohdalla ole toistaiseksi esiintynyt.

– Olemme onnekkaita, jos tapahtuma menee läpi ilman esiintyjämuutoksia. Pitänee koputtaa puuta festarien alkuun asti. Rajallisilla resursseillamme bändikattaus on tänä vuonna tämännäköinen. Osa festivaalivieraista voi tuumailla, että esiintyjälistalta puuttuu suurempi kansainvälinen nimi. Laadukkaita esiintyjiä meillä on yllin kyllin, vaikka joku vanha jäärä horisisikin eriävän mielipiteensä, Koivuluoma nauraa.

 

Vuoden 2022 Puntalan kenties odotetuimmat esiintyjät ovat hollantilainen Seein’ Red ja brittiläinen Cress, jotka molemmat voidaan huoletta laskea jo veteraanisarjaan.

Kotimaisen artistikatraan pääesiintyjän viitta voidaan asettaa niin ikään jo pitkän uran tehneen Wastedin harteille.

Jo vakiintuneeseen tapaan Puntalan festivaalialueella ja aloitus- ja lopetusklubeilla soittaa yhteensä noin 40 yhtyettä, joista noin neljännes on ulkomaalaisia.

Ennen itse festivaalitapahtumaa järjestettäviä aloitusklubeja on kaksi, joista toinen järjestetään Helsingin Lepakkomiehessä keskiviikkona ja toinen Tampereen Vastavirralla torstaina. Tapahtuman päätösklubi järjestetään Vastavirralla sunnuntaina, festivaalien jo päätyttyä.

 

Puntala-rock

Puntala-Rockin järjestelyistä on vastannut vuodesta 2000 alkaen Lempäälän Karuselli (LeKa) ry. LeKa on lempääläinen elävän musiikin yhdistys, joka pyrkii tukemaan paikallisia yhtyeitä muun muassa tarjoamalla heille treenikämppiä ja järjestämällä konsertteja.

Puntala-rockin historia alkaa 1980-luvulta, mutta säännöllisesti vuosittain järjestettäväksi tapahtumaksi Puntala muuttui vuonna 2000, pois lukien koronatauko 2020–22. Festivaalialueena toimii Puntalan leirikeskus, joka on noin 15 kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Lempäälän keskustaan pääsee junalla ja bussilla sekä Tampereelta että Helsingistä. Tampereelta ja Lempäälän keskustasta on järjestetty linja-autokuljetus festivaalialueelle.

 

Puntala-rock on Suomen festivaalikesän aidoin punk-tapahtuma.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?