Poliisi neuvoo marjastajia: ”Varaudu eksymiseen, vaikka se tuntuisi epätodennäköiseltä”

Kirkas väri, kuten keltainen sadetakki, erottuu maastosta hyvin.

Marjastuskauden alkaminen johtaa Pohjois-Suomessa poliisin etsintätehtäviin, mutta eksymisiä tapahtuu myös Sisä-Suomessa.

– Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella oli vuonna 2021 ainakin 15 marjastajan tai sienestäjän katoamiseen liittyvää tehtävää, kertoo komisario Ari Aro Sisä-Suomen poliisista.

Usein eksymiseen johtaa se, ettei alue ole etukäteen tuttu metsässä liikkujalle tai hänellä ei ole oikeanlaista varustusta mukanaan. Asiaan voi vaikuttaa myös metsään eksyneen vireystila.

 

Ari Aro kehottaa jokaista varautumaan mahdolliseen eksymiseen, vaikka luotto omaan suuntavaistoon olisi korkea.

Voit välttää metsään eksymistä tietynlaisella varautumisella, kuten mobiililaitteen karttasovelluksella tai kompassilla.

Jos käytössäsi on älypuhelin, lataa 112-sovellus puhelimeesi. Sovellus jakaa viranomaisille tarkan sijaintisi, kun soitat hätäkeskukseen sen kautta. Muista ennen metsään lähtemistä ladata mobiililaitteidesi akut ja ottaa mukaasi varavirtalähde.

Ennen metsään lähtemistä, kerro läheisellesi, minne, mihin aikaan ja millä olet menossa sekä monelta olet suunnitellut palaavasi.

Pukeudu vaatteisiin, joiden väri erottuu maastosta. Kirkas väri erottuu hyvin ja huomioväri sitäkin paremmin. Pakkaa mukaasi tulentekovälineet sekä lämmikettä. Esimerkiksi niin kutsuttu avaruushuopa ei paina paljoa, mutta pitää sinut tarvittaessa lämpimänä.

Varaa mukaasi evästä sekä riittävästi vettä ja muista pitää lepotaukoja. Näin ylläpidät vireyttäsi marjastaessasi.

 

Jos huomaat eksyneesi varautumisesta huolimatta, soita aivan ensimmäisenä hätäkeskukseen. Soita puhelu mieluiten 112-sovelluksen kautta. Älä käytä puhelinta muuhun, ettet kuluta akkua turhaan. Hätäpuhelun jälkeen odota poliisin soittoa ja ohjeita.

Vältä hätääntymistä ja hakeudu aukealle paikalle, josta sinut huomataan mahdollisimman hyvin. Jos sinulla on mukanasi jotain värikästä, levitä se näkyvälle paikalle maastoon, jotta sinut havaitaan paremmin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?