Leikkitreffit voi sopia seurakuntatoimistoon – Sirpa Tolonen lukee vaikka satuja lapselle, että vanhempi saa juoda kahvinsa rauhassa

Sirpa Tolonen on kohtaamispaikalla vapaaehtoisena. Hän on keskustelukumppani tai tarvittaessa vaikka leikkitäti. – Ajattelin eläkkeelle jäätyäni, että tekisin jotain vapaaehtoistyötä, mutta pelkäsin sen sitovan liikaa. Tämä on minulle sopiva tapa, Tolonen kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

Syksyn sateet saapuvat, ja monessa pikkulapsiperheessä mietitään, mitä tekemistä keksisi, kun vihmonta vie ilon hiekkakakkuleikeistä.

Lempäälän keskustaan avautuu 4. lokakuuta paikka, missä voi poiketa lasten kanssa. Lempäälä-talon seurakuntatoimistossa lapsille on leluja ja tilaa touhuta.

Lelujen lisäksi löytyy keittiö ja mikroaaltouuni, jossa voi lämmittää vaikka soseita, ja lastenhoitohuone.

Tila on avoinna tiistai-iltapäivisin yhdestä puoli neljään. Päällekkäisyyttä ei kunnan perhetupien tai seurakunnan perhekerhojen kanssa juuri ole, sillä ne ovat lähes aina aamupäivisin.

– Tänne voi sopia esimerkiksi leikkitreffit ja täällä voi keittää kahvit. Paikka voi tuoda vanhemmalle tai isovanhemmalle hengähdyshetken ja olla samalla pieni retkikohde, seurakunnan lapsi- ja perhetyön työalajohtaja Lea Blomqvist kuvailee.

Juttukaverina tai leikkitätinä paikalla on Sirpa Tolonen. Hänellä on vuosien kokemus varhaiskasvatusalalta.

– Olen avoin keskustelulle, vanhemmat voivat halutessaan puhua ajatuksistaan. Tai voin vaikka lukea lapselle, niin aikuinen saa juoda kahvinsa rauhassa, hän sanoo.

Kerhotilassa on lelu poikineen. Kuva: Katariina Rannaste

Idea avoimesta kohtaamispaikasta syntyi Blomqvistin ja erään äidin yllättävästä kohtaamisesta. Äiti oli lastensa kanssa päätynyt seurakuntatoimistoon, vaikka ovien piti olla kiinni.

– Äiti oli käynyt kahden lapsensa kanssa kirjastossa, mutta siellä ei ollut paikkaa soseen lämmitykseen. Hän oli sitten katsonut jostain, että seurakunnan kerhotilat olisivat auki, joten hän tuli lastensa kanssa tänne. He olivat olleet tässä hetken, kun menin tiedustelemaan, että odottivatko he jotakuta, Lea Blomqvist kertoo.

– Selvisi sitten, että äidin löytämä tieto oli ollut virheellinen, mutta tuumasin, että tässähän on ideaa, kerhotila voisi olla avoin.

– Sitten saimme ihanan avauksen, kun Sirpa ilmoittautui vapaaehtoiseksi, Blomqvist sanoo.

Tila on vapaasti perheiden käytettävissä. Seurakuntatoimiston väki tosin toivoo, että lelut laitettaisiin paikoilleen leikkien päätteeksi ja että ulkokengillä ei tultaisi kerhotilan kokolattiamatolle. Kengät ja lastenvaunut voi jättää ulkoeteiseen.

– Konsepti on yksinkertainen, mutta toivomme, että perheet ottavat sen omakseen. Seurakunta on kaikkia varten, ei vain heille, jotka käyvät viikkotoiminnassa, Lea Blomqvist sanoo.

– Olemme kiitollisia äidille, joka tähän innoitti. Toivomme, että hänkin tulee paikalle, hän toteaa.

 

Seurakuntatoimistoon avautuu paikka lapsille ja lapsiperheille. Tilat ovat jatkossa auki tiistai-iltapäivisin. Regina Tanni on seurakuntatoimiston ovella. Se löytyy pääkirjaston takaa sisäpihalta. Kuva: Katariina Rannaste

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?