Veijo Niemi: Arvostatko sinä sairaanhoitajia?

Veijo Niemi, kansanedustaja, aluevaltuutettu, ps.

Olen aluevaltuutettuna tällä palstalla aiemmin korostanut operatiivisen henkilöstön merkitystä pohtiessani terveydenhuollon tulevaisuutta. Pidetyt aluevaltuuston kokoukset ovat keskittyneet hyvin paljon uusiin johdon organisaatioihin. Puhutaan komeasti tiedolla johtamisesta ja palvelulupauksesta.

Mutta hoitajat ja lääkärit ovat ne jotka hoitotyön tekevät. Se ei juurikaan korostu aluevaltuustojen hallintohimmeleitä luotaessa. Toivon operatiiviselle henkilöstölle enemmän huomiota ja aitoa arvostusta.

Katselin muutaman viikko sitten videota jossa hoitajat osoittivat mieltään Eduskuntatalon edessä. Kylteissä luki hätähuutojen tavoin mm: ”hoitajien arvostus hukassa”, ”emme ole orjia” ,”pakkolaki ei kuulu demokratiaan” ja ”olemme osa huoltovarmuutta”. Tuota viimeistä lausetta kukaan ei voi kieltää. Hoitajat turvaavat suomalaisten terveyttä ja viimekädessä luovat potilasturvallisuuden.

 

Hoitajapula on nyt todellinen ongelma joka pahenee koko ajan. Hallituksen toimet kärjistivät asiaa. Ensin se ajoi pakkolailla rokottamattomia hoitajia pois töistä, sitten potilasturvallisuuslailla pakotti heitä töihin. Ne ovat olleet huono signaali. Olisi aika löytää kestävä sovinnollinen ratkaisu. Potilasturvallisuus on tärkeä asia, mutta myös terveydenhuollon työhyvinvointi on tärkeä asia. Jos henkilökunnan työsuorituksia vain kaukaisesti ohjaillaan ja arvioidaan, luodaan sillä heille enemmänkin vain työstressiä.

Uutena ilmaisuna puheisiin on noussut terveydenhoitoalan veto- ja pitovoima. Sellainen ei tulehtuneella vastakkainasettelulla synny. Hoitajien luottamus, arvostuksen tunne ja korkea sisäinen motivaatio usein hyvin kuormittavaan työhönsä, tulee rakentaa oikeudenmukaisesti koko yhteiskunnan voimalla. Uskon, että hoitajilla on kansan laaja tuki ja arvostus. Myöskään tulevaisuudessa hoitajien motivointi vain johdon sanahelinällä ei luo kestävää alan veto- ja pitovoimaa. Sen on kohdistuttava ja tuettava hoitotyön arkea ja käytäntöjä.

 

Ensi vuoden alussa aloittavan maakuntamalli herättää myös kysymyksen, miltä hoitajien silmin näyttää jos toimiva lähijohtaminen häviää ja tilalla on vain hyvin kaukainen hallinto? Jos hoitotyön johtajilla ei ole terveydenhuollon substanssiosaamista, arjen hoitotyön kehittäminen ja ylläpitäminen varmasti kärsii. Sama pätee myös pelastustoimessa.

Toivon myös, että sote-uudistus ei johda vastaavaan puoluepoliittiseen syyttelyyn, mitä terveydenhuollon potilasturvallisuuslaki tai pakkolaki aikaansai. Terveydenhuolto ja pelastustoimi eivät ole politiikkaa vaan operatiivista toimintaa. Ristiriidat tuovat suurta ajanhukkaa ja paperinpyöritystä.

Arvostetaan työnsä hyvin tekeviä ihmisiä ja tehdään itse sitä työtä jonka osaamme muiden arvostuksesta nauttien.

 

Veijo Niemi

kansanedustaja (ps)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?